Ajattele suuria, mutta nauti pienistä

marjo_pakkanen-pääkir-3-2021

Edessäni on uusi kalenteri, puhdas, vailla merkintöjä. Luontokuva, jonka joka vuosi huolella valitsen kalenterin kanteen voimakuvakseni, kulloisenkin mieleni mukaan, puuttuu vielä. En ole vielä kuulostellut, mikä on se voimakuva, jonka juuri nyt tarvitsen. Ainoastaan sen tiedän, että se liittyy jotenkin luontoon.


Kuvaa silmäilen silloin, kun kiire yrittää vallata mielen, eikä mahdollisuutta luontokosketukseen juuri sillä hetkellä ole. Pienen pieni pysähdys, ajatusten tuuletus riittää – ja taas voin jatkaa eteenpäin. Uskomaton voima, pelkällä luontokuvan katsomisella.

Pitkä kesäloma antoi aikaa ajatella, siis todella ajatella. Pysähtyä, kuunnella, vailla kiirettä. Olla hetkessä. Haaveilla suuria, mutta nauttia pienistä. Kesäloma palautti mieliin sen, kuinka tärkeää on varata arkeensa hetkiä, jolloin on aikaa ajatella, pysähtyä, hiljentyä. Kuulla omat ajatukset.

Pysähtyminen on tärkeää myös syksyn kiireissä

Mitä kiireisempää tai haasteellisempaa arki on, sitä tärkeämpää on huolehtia siitä, että arjesta löytyy aikaa myös omille ajatuksille, aikaa kuulla itsensä. Siispä kysyn sinulta, hyvä lukija, milloin sinä olet viimeksi kuullut itsesi muulloinkin kuin ehkä juuri edeltäneen kesäloman aikana?

Syksyn edetessä kalenterit täyttyvät ja merkinnät muuttuvat monimutkaisiksi koukeroiksi, joista ei aina saa edes selvää; missä minun pitikään olla ja monelta. Silloin, kun kiire yrittää vallata kalenterin, mielen ja arjen ja kun kaikki tekemättömät työt ja vaateet kasautuvat, oma aika on usein juuri se, josta nipistetään pois ensimmäisenä. Vaikka viimeistään juuri silloin olisi aika jarruttaa.

Myös ympäristökasvatus vaatii aikaa pohtia ja miettiä: miten toimin, millaisia valintoja ja tekoja teen kuluttajana, päättäjänä, opettajana, kasvattajana, lähimmäisenä, kansalaisena, maapallomme asukkaana. Millaisia jälkiä haluan jättää? Millaisia jälkiä toivon tulevien sukupolvien jättävän? Jos ei malta pysähtyä, oli sitten työssä tai vapaa-ajalla, jotain oleellista voi jäädä kuulematta, näkemättä, kokematta, ajattelematta.

Vaikka syksyn mittaan kalenterini täyttyy, aion varata sinne myös mielen hetkiä, aikaa ajatella. Kannustan lämpimästi sinua tekemään samoin ja käyttämään omat mielen hetkesi sinulle sopivassa ympäristössä. Ja sitten, anna vain ajatustesi tulla.

Ajattele suuria, mutta nauti pienistä.


Teksti: Marjo Pakkanen

Kirjoittaja on FEE Suomen hallituksen varapuheenjohtaja, ympäristökasvatuksen konkari ja metsämieliohjaaja, joka kasvattaa osan ruoastaan itse ja viettää luonnossa niin paljon aikaa kuin mahdollista. Hän työskentelee ympäristökasvatusasiantuntijana Kouvolan kaupungilla.

Julkaistu juttusarjassa:
Artikkelin aiheet: ,
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 9 4541 8151
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.