Älykäs käsienpesu virolaisessa luokkahuoneessa

P1180987

Virossa on vielä yleistä, että erityisesti kesämökit ja muut maaseudulla sijaitsevat kiinteistöt eivät ole kunnallisen vesihuollon piirissä. Suihkussa käyminen tai käsien pesu saattaa silloin olla hankalaa. Viljandi Hobby School -luontoryhmä on kuitenkin keksinyt hienon tavan ratkaista tämäntyyppiset ongelmat!

Vanhasta jääkaapista käsienpesuasema

Idea syntyi siitä, että koulu sijaitsee toista sataa vuotta vanhassa talossa, jossa käsienpesupaikkoja on rajoitetusti. Luontoryhmän lasten piti esimerkiksi kävellä kymmeniä metrejä kolmen eri oven lävitse pestäkseen kätensä – ja sen jälkeen takaisin luokkahuoneeseen. Tässä tuhraantui paljon aikaa.

Keksimämme käsienpesuasema on tehty vanhasta jääkaapista. Aseman sisälle on laitettu neljä kerrosta turvetta käytetyn veden suodattamiseksi. Nämä suodattimet sijaitsevat vanhan jääkaapin lokerikoissa.

Käytetty vesi kerääntyy alimpaan laatikkoon, johon on myös sijoitettu sensori. Kun vedenpinta nousee yli laatikon puolenvälin, sensori hälyttää ja vihreä led-valo muuttuu keltaiseksi. Jos vesi pääsee nousemaan laatikon yläreunan tuntumaan, valo vaihtuu punaiseksi. Vettä otetaan vesitankista mitta-astian avulla, jotta vedenkulutusta voi seurata jatkuvasti.

Puhtaan ja käytetyn veden määrää seurataan päivittäin. Suodatettu vesi analysoidaan yksinkertaisen analyysin avulla paikan päällä ja puhdistettu vesi käytetään huonekasvien kasteluun luokkahuoneissa.

Vuoden aikana käsienpesuasema on antanut 24 litralle vettä uuden elämän. Osa vedestä, noin kymmenen litraa, sijaitsee turvesuodattimien sisällä. Puhdas vesi kuljetetaan asemalle pesuhuoneen hanasta ja säilytetään astiassa pesualtaan vieressä. Vesiastiassa on pieni hana, josta vettä valutetaan pieniä määriä kerrallaan – tarpeeksi käsien pesuun tai juotavaksi.

Monenlaista hyötyä ympäristökasvatukseen

Vastaavanlaisen järjestelmän rakentamiseksi tarvitset ainoastaan vanhan jääkaapin rungon. Saimme oman jääkaappimme ilmaiseksi jätteenkäsittelylaitokselta; turve ja muut osat maksoivat noin kymmenen euroa. Saamamme jääkaappi oli rikki ja freonit olivat hävinneet jo aikoja sitten: muuten olisimme joutuneet tilaamaan jonkun keräämään freonin talteen. Jäähdytysjärjestelmä piti silti poistaa.  Tällä hetkellä käytämme käsienpesuasemaa päivittäin.

Käsienpesuasema on oivallinen apu monenlaisessa ympäristökasvatuksessa: sen avulla havainnollistetaan veden kestävää käyttöä, vesitaloutta ja hydrologista kiertoa. Puhtaan ja käytetyn veden määrät käytetään esimerkkeinä vedestä luonnonvarana ja sen käytöstä: mihin vesi voi kadota ja mitä tapahtuu saastuneelle vedelle? Turvesuodattimet toimivat linkkinä kosteikkoihin. Kosteikot ovat tärkeitä maapallon makeanveden varantojen ylläpidossa. Kastelemalla huonekasvit suodatetulla vedellä lapset oppivat lisäksi, miten kasveista pidetään huolta.


Teksti: Peep Tobreluts


Käännös englannin kielestä: Petra Tallberg

Julkaistu juttusarjassa:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.