Eduskuntatalolta kaikki alkoi ja jatkuu yhä – Ilmastoisovanhemmat

Screenshot
Teksti: Matti Nummelin

Viisi vuotta sitten, 25.10.2019 Eduskuntatalon portaille kokoontui ensimmäistä kertaa banderolleineen lastenlastensa elämän ja planeetan tilasta huolestuneiden isovanhempien ryhmä tunnuksin ”Isovanhemmat vaativat ilmastotekoja”. Luovutimme silloin eduskuntaryhmille 176 mummon ja vaarin vetoomuksen pikaisten ilmastotoimien puolesta. Siitä saakka ilmastoisovanhemmat ovat sitkeästi kokoontuneet Eduskuntatalon portaille perjantaisin klo 10–12 nuorten rinnalle osana Fridays for Future -mielenilmauksia. 

Eduskuntatalon portailta sosiaaliseen mediaan 

Ilmastoisovanhemmat rekisteröityi yhdistykseksi, maksaneita jäseniä on tällä hetkellä hieman yli sata. Mielenilmauksiimme ja tapahtumiimme osallistuu myös muita mummoja ja vaareja. Ilmastoisovanhemmat on aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Ilmastoisovanhempien Facebook-ryhmässä ja Twitterissä (X) on yli 600 seuraajaa, Instagramissa yli 750. Suosituimpia TikTok-videoitamme on katsottu hämmästyttävästi yli 15 000 kertaa. Ilmastoisovanhemmat rakentavat suhteita ja viestivät tunteella, jotta lapsilta lainassa oleva maapallo säilyisi elinkelpoisena. 

Näkyvin toimintamme on jokaperjantainen ilmastomielenosoitus Eduskuntatalon portailla. Meillä on hienot banderollit kahdeksalla kielellä: suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, saksaksi, ranskaksi, espanjaksi, venäjäksi ja kiinaksi. Niitä pidetään esillä niin monta kuin banderollin pitäjiä kulloinkin riittää.

Ensi kertaa portaille kivutessa vähän jännittää. Eräs mummo kertoi, että ensin piti kurkkia puskien takaa, tuleeko sinne kukaan, ennen kuin uskaltautui esille.

Ilmastoisovanhemmat ja viisi muuta ympäristö- ja ihmisoikeusjärjestöä veivät elokuussa 2024 hallituksen puutteelliset ilmastotoimet oikeuteen.

Eurooppalainen kattojärjestö, laaja yhteistyöverkosto

Ilmastoisovanhemmat seuraa ilmastotoimen toteutumista sekä Suomessa että kansainvälisesti. Olemme jäsenenä eurooppalaisessa kattojärjestössä European Grandparent for Climate. Jäseniämme toimii sen työryhmissä. Huikeaa, että esimerkiksi Norjan ilmastoisovanhemmilla Besteforeldrenes klimaaksjon on yli 6000 jäsentä.

Ilmastoisovanhemmat tekee yhteistyötä samoihin tavoitteisiin pyrkivien yhteisöjen ja tahojen kanssa. Läheisimmät Ilmastoisovanhempien yhteistyökumppanit Suomessa ovat Ilmastovanhemmat  ja Aktivistimummot. Meillä on myös kansanedustajakummeja lähes kaikista eduskuntapuolueista.

Virallista vaikuttamista

Ilmastoisovanhemmat tiedottaa, käynnistää yhteiskunnallista keskustelua, järjestää mielenilmauksia. EU-vaaleissa meillä oli yhteisiä vaaliteemoja eurooppalaisten kumppanijärjestöjen kanssa. Tulevissa kuntavaaleissakin käytämme samaa EU-vaalien iskulausetta: Herätys! Anna äänesi tulevaisuudelle!

Kansanedustajakummiemme kanssa järjestimme tämän vuoden huhtikuussa tilaisuuden Pikkuparlamentissa. Tilaisuuden pontimena oli YK:n lapsenoikeuksien sopimuksen komitean tuore julkaisu lapsen oikeuksista ja ympäristönsuojelusta. Komitea esittää lukuisia selkeitä ja konkreettisia toimenpiteitä ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Muun muassa todetaan, että valtioilla on velvollisuus tarjota lapsille ympäristötietoa. Tietoa tulisi jakaa lasten ikään ja kykyihin nähden sopivalla tavalla. Pikkuparlamentin tilaisuuden järjestäjinä oli rinnallamme lasten parissa työskenteleviä järjestöjä ja Lapsiasiavaltuutetun toimisto.

Ilmastoisovanhemmat ottavat myös virallisesti kantaa. Esimerkiksi pari vuotta sitten annoimme lausuntomme valmisteilla olleeseen ilmastolakiin ”Hiilineutraali Suomi 2035”. Totesimme muun muassa, että ilmastotoimissa tulee ottaa huomioon sosiaalinen oikeudenmukaisuus, kestävä kehitys ja vaikutus lapsiin. Korostimme erityisesti, että lasten ja tulevien sukupolvien oikeudet tulee ottaa laissa täysimääräisesti huomioon.

Saimmekin sitten uuden ilmastolain vuonna 2022. Siihen kirjattiin verrattain vahvat, tieteeseen perustuvat ilmastotavoitteet, jotka nauttivat laajaa yhteiskunnallista tukea. Lain tavoitteet ovat saaneet myös kansainvälistä tunnustusta. Tulevien sukupolvien osalta laissa tosin todetaan varsin ylimalkaisesti, että tarkoituksena on varmistaa osaltaan ilmastotoimien oikeudenmukaisuus ja kestävä kehitys.

Tällä hetkellä, vuoden 2024 lopulla on kuitenkin selvää, että Suomi ei nykyisillä ja suunnitelluilla toimillaan tule saavuttamaan ilmastolain tavoitetta. Siksi ympäristö- ja ihmisoikeusjärjestöt, mukaan lukien Ilmastoisovanhemmat, veivät 22.8.2024 Orpon hallituksen puutteelliset ilmastotoimet oikeuteen. Katsomme, että valtioneuvosto rikkoo Suomen ilmastolakia, eikä hiilineutraalisuustavoitteeseen päästä vuoteen 2035 mennessä. Vaadimme valtioneuvostolta riittäviä ilmastotoimia sekä perus- ja ihmisoikeuksien turvaamista. Erityisesti lasten, nuorten ja saamelaisten oikeudet on huomioitava.

Tervetuloa mukaan

Yhtenä toimintamuotonamme on Ilmastoisovanhempien lukupiiri. Se aloitti toimintansa vuonna 2021 osana korona-ajan Ilmastolukupiirit-projektia, jota järjestämässä oli järjestöjä Martoista Mannerheimin Lastensuojeluliittoon ja Greenpeacesta Kirjastoseuraan. Ilmastoisovanhempien lukupiiri toimii etänä – aluksi jo ihan koronankin vuoksi. Etäyhteys helpottaa osallistumista, koska emme kaikki asu samalla seudulla ja mökiltäkin on helppo tulla mukaan.

Ilmastoisovanhempien jäseniksi tai muuten toimintaan mukaan ovat tervetulleita kaikki, jotka hyväksyvät yhdistyksen tavoitteet. Kaikilla jäsenillä ei ole lapsia ja lastenlapsia, vaan yhdistäviä tekijöitä ovat ikä sekä halu tukea ilmastoasiaa ajavia lapsia ja nuoria. Liittyminen sujuu helpoiten Ilmastoisovanhempien nettisivujen kautta.

Meille ilmastoisovanhemmille on tärkeää yrittää tehdä maailmasta parempi paikka lapsenlapsillemme ja heidän lapsenlapsilleen, huolimatta siitä, että välillä maailmalta tulee huonoja uutisia.

– Kun on mukana Ilmastoisovanhempien tilaisuuksissa, saa uutta voimaa, toteaa yksi ilmastomummo, ja jatkaa: – Varsinkin tuolla portailla. Siellä tulee käytyä hyviä keskusteluja.

Lastenkapina-ilmastotapahtumassa Ilmastoisovanhemmat lukivat lapsille satuja.


Jutun kirjoittaja Matti Nummelin on ympäristötieteen dosentti, eläköitynyt ulkoministeriön ympäristöalan neuvonantaja ja Ilmastoisovanhempien sihteeri. Hänen nuorin lapsenlapsensa täyttää 80 vuotta vuonna 2100.  ”Toivottavasti planeetta, jonka lainasimme häneltä ja hänen lapsenlapsiltaan, on silloin hyvässä kunnossa,” Matti Nummelin toteaa.

Julkaistu juttusarjassa:
Artikkelin aiheet:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi ry
Lintulahdenkatu 10

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi!
Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.