Ekologista luksusta Järvi-Suomen luonnossa

päivi-GK-Kaidan Kiho_2019_huvila_verk2-2019

Loma Kaidan Kihossa tukee matkailijan luontosuhdetta ja rauhoittaa kiireisen kulkijan mieltä. Kaidan Kihon luksushuvilat ovat Green Key -sertifioituja, mikä näkyy vieraille aitoina ekotekoina. – Meissä yhdistyy kainuulainen sisu ja savolainen järjestelykyky, toteaa Kaidan Kihon isäntä Esko Valkonen pilke silmäkulmassa.

Olemme Eskon ja hänen vaimonsa Leenan kotitilan tuvassa Mikkelin Ristiinassa, keskellä kauneinta Järvi-Suomea. Tilan Jasperi-kissa hyörii lempeästi jaloissa. Sen sieraimiin leijailee lähijärvestä pyydetystä hauesta loihdittujen kalapihvien tuoksu. Ikkunasta avautuu suomalainen maalaismaisema – kuin suoraan postikortista.

Valkosille Tuukkalan tila on paitsi koti, myös rakas työpaikka: neljän ekologisen luksushuvilan ”kotipesä” ja tilan aamiaismajoituksen sykkivä sydän. Ennen matkailuyrittäjiksi ryhtymistään Esko ja Leena hoitivat nelikymmenpäistä karjaa ja peltoja, joita viljeltiin edelläkävijöinä ilman väkilannoitteita. Nykyisin he tuottavat luontoa kunnioittavia laadukkaita matkailuelämyksiä niin kotimaisille kuin ulkomaisillekin vierailijoille. Lypsykarja on vaihtunut kahteen kissaan, kesäkanoihin ja -lampaisiin.

Ekologisuus on huomioitu Kaidan Kihossa sekä huviloiden rakennustöissä että niiden ylläpidossa. Hirsihuvilat on maalattu ekologisilla maaleilla, huvilat lämpiävät maalämmöllä ja käytössä on harmaavesijärjestelmä. Esko ja Leena rohkaisevat vieraitaan tutustumaan lähiluontoon patikoiden, pyöräillen ja talvella potkukelkkaillen. He ovat keränneet mökkikansioihin vinkkejä luontoyhteyden vaalimiseksi sekä ohjeita kierrätykseen ja kestävään lomailuun. Jätteiden lajittelu on tehty asiakkaille helpoksi. Hankinnoissaan pariskunta suosii lähituottajia.

Omien arvojen mukaista elämää

Asiakkaiden saapuessa heille on pedattu pedit valmiiksi, eli omia liinavaatteita ei tuoda. Vieraiden ei myöskään tarvitse huolehtia huvilan loppusiivouksesta, vaan sen tekevät Esko ja Leena kotimaisilla biohajoavilla pesuaineilla.

– Paitsi että käytäntö tekee saapumisen ja lähdön vieraillemme mukavammiksi, se myös takaa siivouksen laadun, Leena kertoo.

Pariskunnan mukaan yrittäjyyden todellinen suola on se, että sitä saa tehdä omien arvojen mukaisesti.

– Jo tilan lypsykarja-aikaan meille oli tärkeää, ettei kotijärveen kulkeudu ravinnekuormitusta. Myös matkailuyrittäjinä meille on itsestäänselvyys, että pidämme huolta tästä 300-vuotiaasta sukutilasta ja sitä ympäröivästä luonnosta, Esko kertoo.

Green Key -sertifikaatti tekee Valkosten pitkäaikaisen ympäristötyön näkyväksi ja antaa pienelle yritykselle lisäpontta markkinointiin. Kaidan Kihon ulkomainen asiakaskunta koostuu etenkin keskieurooppalaisista matkailijoista, jotka arvostavat laadun lisäksi ekologisuutta. Osa asiakkaista palaa vuosi toisensa jälkeen takaisin Kaidan Kihoon, jolloin heistä muodostuu vähitellen ystäviä. Asiakkailta saatu palaute lämmittää yrittäjäpariskunnan mieltä aina yhtä paljon.

– Palkitsevinta on saada kiitosta siitä, että ympäristövastuuta toteutetaan meillä aidosti. Ettei kyse ole viherpesusta, vaan oikeasta välittämisestä, Esko toteaa ja lappoo lautaselleen mustaviinimarjoja ja vadelmia – omasta pihapiiristä poimittuja tietenkin.

Kaidan Kiho & Tuukkalan tila B&B on yksi Suomen lähes sadasta Green Key -sertifikaatin saaneesta matkailukohteesta. Green Key -sertifioidut hotellit, hostellit, leirintäalueet, mökkikylät ja muut matkailualan yritykset ovat sitoutuneet rakentamaan kestävää matkailua. Maailmanlaajuisesti Green Key toimii 58 eri maassa ja sertifikaatin on saanut yli 3000 kohdetta.

Kaidan Kiho

Green Key

Julkaistu juttusarjassa:
Artikkelin aiheet: ,
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.