Kivaa lintupuuhaa perheille ja ympäristökasvattajille

Pesä-kurki-näyttökuva-Maija-Karala-Sieppo

Kevätlinnut ovat jälleen täällä – iloitaan niistä ja nautitaan keväästä, poikkeustilasta huolimatta! Perinteistä Lasten lintuviikkoa vietetään 11.–17.5.2020. Uudet Lintukortit ja Lintubingo tarjoavat jo huhtikuussa kiinnostavaa tutkittavaa niin lapsille kuin ympäristökasvattajillekin ja kivaa puuhaa perheiden kevätretkille. – Arvaatko, minkä pitkäkoiven pesä ja munat tässä kuvituksessa ovat?


Kurki munii huhtikuun loppupuolella 1–3 munaa pesään, jonka se on rakentanut oksista, risuista, kasvinosista ja kuivasta ruohosta sammaleelle tai ruovikkoon. Molemmat emot hautovat noin kuukauden. (Kuvitus kurjen pesästä: ks. jutun ylin kuva.)

Vinkkejä Lintukorttien käyttämiseen

Tutkikaa eri lintulajeja Lintukorteista: mille linnulle haluaisitte rakentaa ulkona leikkipesän? Lajikortit ja Lintubingo löytyvät tämän jutun lopusta ja Lasten lintuviikon nettisivuilta, joilta löytyy myös muuta materiaalia.

Rakentakaa linnulle pesä ulkona luonnonmateriaaleista. Yrittäkää löytää samantapaisia rakennusmateriaaleja, joita lintu käyttää. Tutkikaa myös lajikorttien avulla, millaisen pesäpaikan lintu valitsee. Vinkki: Jättäkää sammal oikeille linnuille. Sammaleen sijaan voi käyttää vaikkapa koiran turkista kammattavaa karvaa tai villalankaa.

Voitte askarrella luonnonmateriaaleista tai muista askartelumateriaaleista valitsemanne myös lintulajin. Katsokaa mallia Lintukorteista. Kiinnittäkää huomiota nokkaan, jalkaan, väreihin ja muihin linnun piirteisiin.

Vinkkejä Lintubingon pelaamiseen

Lintubingo on hauska tapa tarkkailla lintujen elämää ja pesinnän merkkejä. Bingoa voi ruksailla yksin omaksi ilokseen tai jokaiselle voi antaa oman bingoruudukon. Myös ikkunasta ja parvekkeelta voi tarkkailla lintuja. Merkitkää bingoruudukosta ne asiat, jotka havaitsette.

Käpytikka hakkaa joka vuosi uuden kolon lehtipuuhun. Lastuilla pehmustamaansa pesäkoloon se munii toukokuussa 5−7 munaa. Molemmat emot hautovat 10–12 vuorokautta.

Ulkoillaan ja havainnoidaan kevättä turvallisesti

Muistetaan koronaepidemian ajan pitää riittävää välimatkaa muihin luonnossa liikkujiin. Vältetään ruuhkaantuvia eväs- ja tulentekopaikkoja sekä suosituimpia ulkoilualueita myös kevään juhlapäivinä.


Lintukortit_Lasten_lintuviikko_2020

Lintubingo_Lasten_lintuviikko_2020

Kannattaa käydä myös Lasten lintuviikon sivuilla – sieltä löytyy Lintukorttien ja Lintubingon lisäksi muitakin lintumateriaaleja, muun muassa helpompi bingo. Bingon havainnot voi ilmoittaa Lasten lintuviikon virallisella lomakkeella täällä:

birdlife.fi/lintuviikko


Uusien lintumateriaalien työryhmä: vinkit Emilia Nordling / Åbolands naturskola & Natur och Miljö, käännökset ruotsin kielestä Malva Green / Luonto-Liitto

Kuvitukset Maija Karala / lasten luontolehti Sieppo, Luonto-Liitto

Julkaistu juttusarjassa:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 9 4541 8151
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.