Koulupuutarhaa perustamaan

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Suomessa toimii ainakin muutamia kymmeniä koulupuutarhoja, ja kiinnostus toimintaa kohtaan on vahvassa kasvussa. Syksyllä 2016 voimaan astuva uusi opetussuunnitelmakin kannustaa kouluja kasvattamaan kasveja. Puutarhakasvattaja Pinja Sipari kertoo vinkkejä koulupuutarhatoiminnan aloittamiseen ja rohkaisee soveltamaan niitä myös päiväkodeissa ja nuorisotaloilla.

Aloita rohkeasti

Puutarhatoiminnan suunnittelun voi aloittaa jo edellisenä syksynä, mutta projektin vietäväksi heittäytymistä ei kannata liiaksi pelätä. Aluksi tärkeintä on into, rohkeus kokeilla ja oppia kokemuksen kautta sekä taito sietää keskeneräisyyttä.

Viljelyosaaminen ja ongelmanratkaisukyky kehittyvät ajan myötä, ja niitä voi opetella myös yhdessä oppilaiden kanssa. Puutarhassa opettajan ei tarvitse olla kaikkitietävä velho.

Tavoitteet selviksi

Tavoitteiden asettelu auttaa toiminnan suuntaamista, vaikka puutarhatoiminnalla saavutetaan monenlaisia päämääriä automaattisestikin. Haluatko

– opettaa puutarhassa toiminnallista matematiikkaa

– lisätä yhteisöllisyyttä koulussa vai

– näyttää, miten ruoka kasvaa?

Mittakaava sopivaksi

Toiminnan sopivan mittakaavan määrittää osallistujien määrä ja heidän voimavaransa. Usein realiteettien kanssa joudutaan hieman tasapainottelemaan. Ideaalitilanteessa kasvimaa on tarpeeksi suuri, jotta kaikille riittää tekemistä ja satoakin saadaan, mutta toiminta ei kuitenkaan vie liikaa aikaa tai kuormita vastuuhenkilöitä turhaan.

Paikka haltuun

Viljelypaikan valintaan vaikuttavat niin ihmisten kuin kasvienkin tarpeet. Kasvit tarvitsevat riittävästi auringonvaloa, puhdasta maata ja jonkin verran vettä. Ihmisille viljelypaikan on oltava helposti saavutettavissa. Luovuuden käyttö kannattaa.

Onko teille sopiva viljelypaikka

– oma pihamaa

– läheinen puisto vai

– vanhainkodin piha?

Lue ja pyydä apua

Vaikka puutarhanhoito ei rakettitiedettä olekaan, on siihen liittyvät perusasiat hyvä olla selvillä, jotta jo ensimmäisenä vuonna vältytään suurimmilta sudenkuopilta. Puutarhanhoidon perusteet löytyvät helposti kirjoista ja internetistä. Kysy apua myös äidiltäsi, työkaverilta, naapurin sedältä tai taimimyymälän myyjältä!

Mahdollisia yhteistyökumppaneitakin kannattaa lähteä rohkeasti haarukoimaan eri tahoilta: mukaan voi kysyä esimerkiksi lasten perheitä, kouluvaaria, puutarha-alan yhdistystä tai yritystä.

Jos kiinnostuit aiheesta, tule oppimaan lisää ja jakamaan kokemuksiasi Puutarhakasvattajat-ryhmässä Facebookissa!

Vuoden 2016 lopulla ympäristökasvattajille on luvassa lisää puutarhakasvatusmateriaalia uuden Ympäristökasvatusta puutarhassa -hankkeen tiimoilta.

Hyvää kasvukautta!

Teksti: Pinja Sipari

Julkaistu juttusarjassa:
Artikkelin aiheet:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.