Lapsuuden uteliaisuus ja innostus johdattavat ympäristökasvatustyöhön

LykeTanja_Liimatainen-3-2021

Monta eri sesonkia iloisine ryhmineen nähnyt Tanja Liimatainen ohjaa nuoria toimimaan luonnossa Nuorisokeskus Metsäkartanolla. Metsäkartanon ainutlaatuinen valo- ja melusaasteeton ympäristö Rautavaaralla Pohjois-Savossa tarjoaa paikan luonto- ja ympäristöaiheiden käsittelylle ulkona ja sisällä.


Siihen, että ryhdyin ympäristökasvattajaksi, on vaikuttanut …

… eniten oman lapsuudenperheen luontoharrastuneisuus. Opin uimaan avovedessä lähes yhtä aikaa kävelemään oppimisen kanssa. Uteliaisuus luonnon ilmiöitä, elollista ja elotonta kohtaan tulee myös kotoa. Lapsesta saakka on ollut lupa tutkia, kysyä ja innostua.

Metsäkartanon työssä lapsuuden uteliaisuus ja innostus ovat saaneet jalostunutta jatkoa ympäristökasvattajaopintojen ja ryhmien ohjauksen muodossa. Ympäristökasvattajan työssä on lupa palkallisesti tutkia ja innostua ryhmien kanssa.

Parasta työssäni on…

… nähdä asiakkaissa syttyvä oivallus ja riemu. Olen onnellisessa asemassa, kun noita hetkiä on usein. Mieleenpainuvin hetki oli, kun kehitysvammaisten englantilaisten nuorten leirin osallistujat itse rakensivat ratkaisun, jonka avulla neliraajahalvaantunut ystävä pääsi mukaan jokaiselle kevättalviselle retkelle kymmenen päivän leirin ajan.

Minulle tärkeä ympäristökasvatukseen liittyvä oivallus on…

… miten lyhyillä hetkillä ja pienillä jutuilla voit olla mukana auttamassa yksilöä löytämään tai vahvistamaan omaa luontosuhdettaan. Luontosuhteen avulla usein tiedonjano kasvaa ja luonnon kunnioittaminen lisääntyy johtaen luonnon kannalta parempiin ratkaisuihin elämässä.

En ikinä luopuisi työssäni…

… mahdollisuudesta työskennellä luonnossa eri vuodenaikoina!

Viime aikoina olen innostunut…

… kesän 2021 Ulos-Ut-Out tapahtumasta.


Tanjan toimintavinkki Ympäristökasvatus-lehden lukijoille

Tutustu teoriaan ja harjoitteisiin Aesthetic approaches -kirjassa! Itselläni oli suuri ilo ja kunnia olla mukana kaksivuotisessa kansainvälisessä hakkeessa, jonka lopputuotoksena kirja syntyi.


Haastattelu: Niina Mykrä


Kuvat: Tanja Liimatainen


Nuorisokeskus Metsäkartano on LYKE-verkoston sertifioitu jäsen.

Julkaistu juttusarjassa:
Artikkelin aiheet: ,
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 9 4541 8151
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.