Mera kärlek till naturen

bengt20160906_095436

New York Times -journalisten Tom Friedman beskriver IUCN som den största och finaste organisationen som ingen har hört talas om. Det är lätt att hålla med honom. Utöver rödlistor om arter och naturtyper är IUCN:s arbete okänt för den breda allmänheten. Nu gör emellertid IUCN ett seriöst försök att nå ut till en bredare publik genom en global kampanj som heter #NatureForAll. Syftet med kampanjen är att väcka och stärka särskilt ungdomars intresse för naturen.

 

Naturen skall bli trendig

be-pikkukuva

Kampanjen har initierats av IUCN:s kommission för Information och Utbildning, CEC. IUCN har totalt sex olika kommissioner som består av sakkunniga som arbetar på helt frivillig basis. IUCN har bara ett hundratal anställda, men genom nätverket av volontärer inom kommissionerna blir IUCN en stark global aktör. Den största kommissionen, Kommissionen för artskydd (SSC) har 7500 medlemmar. CEC:s medlemtal närmar sig 1400 och bland dem finns just nu bara en handfulI finländare.

Sean Soutney som är nyvald ordförande för CEC är entusiastisk över #NatureForAll. Hans dröm är att friluftsliv och naturkunskap skall bli trendigt igen. Artisten Allison Sudol fungerar som goodwillambassadör för kampanjen. Hon var med när kampanjen lanserades på IUCN:s världskongress på Hawai i början av september 2016. #NatureForAll har redan ett hundratal samarbetspartners, bland dem National Geographic Society, som är känd för sina hisnande vackra dokumentärer och engagerande reportage.

 

ben-muusikkokai

Nätverk av kampanjer

Genom kampanjen vill IUCN stärka stödet för naturskyddsinsatser världen över. IUCN är särskilt oroad över att den snabba urbaniseringen och digitaliseringen av samhället ser ut att resultera i att människors förhållande till naturen försvagas. Med Sir David Attenboroughs ord: ”Ingen kommer att skydda något man inte bryr sig om och ingen bryr sig om sådant man inte har upplevt.”

#NatureForAll skall byggas upp av många små delprojekt på lokal, regional och nationell nivå. Bland de första partnerprojekten finns ”Learn, inspire” i Peru, ”Theatre for Africa” och ”WilderQuest” i Australien.


Text: Bernt Nordman

Skribenten är verksamhetsledare för Natur och Miljö och medlem i Finlands nationella IUCN-kommitté. Nordman representerade Natur och Miljö, Suomen luonnonsuojeluliiitto och Birdlife Finland på IUCN:s världskongress på Hawai’i 1–10.9.2016.

Foto: PCI Media Impact


Intresserad av medlemskap i CEC? Du kan ansöka om medlemskap genom att skicka en ansökan till cec(a)iucn.org.

Mera information
Material som lätt kan spridas
Finlands nationella IUCN-kommitté
Facebooksidan & Twitterkontot

 

Julkaistu juttusarjassa:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.