Monika aloitti Vihreä lippu -ohjelmajohtajana

Monika-rajattu

Monika Salmivalli aloitti Vihreä lippu -ohjelmajohtajana helmikuussa 2020. Hän siirtyi FEE Suomeen lastenoikeusjärjestö Plan International Suomelta, jossa hän on viimeisten vuosien ajan vastannut Ilmastonmuutos ja tyttöjen oikeudet -strategiapainopisteen kehittämisestä.

Miltä tuntuu siirtyä lasten oikeuksien parista ympäristökasvatuksen kentälle? Onko näissä järjestöissä ja niiden tavoitteissa jotain samaa?

Tuntuu todella hienolta siirtyä ympäristökasvatuksen tehtäviin, koska koen, että sen merkitys on kenties suurempi kuin koskaan. FEE Suomessa pääsen jatkamaan työtäni lasten oikeuksien ja ympäristöasioiden parissa. Näen, että ne liittyvät läheisesti yhteen: ilmastonmuutos ja aikamme muut suuret ympäristöongelmat uhkaavat lasten oikeuksien toteutumista erityisesti kehittyvissä maissa ja lapset ja nuoret kaikkialla tulevat kokemaan myös niiden suurimmat seuraukset.

Nähdäkseni FEE Suomi ja Plan tekevät toisiaan täydentävää työtä. Lasten osallisuus on molemmilla yksi työn keskeisiä periaatteita.

Mitkä ympäristökysymykset sinua huolestuttavat eniten? Entä missä näet tällä hetkellä toivoa?

Ilmaston ja merien lämpenemisen kova vauhti ja mahdollinen peruuttamattomuus huolestuttavat kovasti. Lasten ja nuorten ilmastoliike, muun muassa Fridays for Future, ja heidän aikaansaamansa huomio asialle innosti ja nostatti paljon toivoa viime vuonna.

Olet työskennellyt Planilla erilaisissa tehtävissä vuodesta 2014 alkaen, muun muassa lasten ja nuorten osallisuuden parissa, vapaaehtoistoiminnan suunnittelijana ja organisaation kehittäjänä. Minkälaisen pohjan aiempi työkokemus antaa uuteen tehtävääsi?

Jokaisesta työtehtävästäni olen oppinut paljon, mitä uskon voivani hyödyntää uudessa työssäni. Vapaaehtoistoiminnan suunnittelijana opin koordinoimaan isoja kokonaisuuksia ja innostamaan ihmisiä mukaan toimintaan. Organisaation kehittäjänä opin, mitä kaikkea kehittämistyössä kannattaa huomioida hyvän ja pitkäkestoisen lopputuloksen saamiseksi.

Uskoisin, että työkokemukseni on valmentanut minua liikkumaan sujuvasti ison kuvan tavoitteiden ja käytännön pienten asioiden välillä sekä työskentelemään erilaisten ja eri rooleissa olevien ihmisten kanssa.

Mitä uutta haluaisit nähdä Vihreässä lipussa tapahtuvan tulevina vuosina?

Toivon, että saamme innostettua useita uusia toimijoita mukaan Vihreä lippu -ohjelmaan ja näin mukaan toimintaan vielä enemmän lapsia ja nuoria. Haluan tutustua huolella Vihreän lipun ohjelmakokonaisuuteen ja kehittämispotentiaaliin ja lähteä sitten suunnittelemaan, miten ohjelmasta saisi parhaan mahdollisen kokonaisuuden tulevien vuosien tarpeisiin.

Mitkä asiat antavat sinulle voimaa elämässä? Mitkä ovat tärkeitä ja mistä iloitset?

Saan paljon iloa, intoa ja energiaa, kun pääsen toimimaan minulle tärkeiden asioiden edistämiseksi, kuten ympäristönsuojelu ja lasten oikeuksien toteutuminen. Vapaa-ajalla minulle tärkeää on viettää aikaa ystävien ja perheen kanssa. Pidän uusiin paikkoihin tutustumisesta ja talvisin erityisesti hiihtämisestä. Parasta akkujen lataamista ovat rauhalliset aamiaishetket viikonloppuisin, ne ovat ihania.


Haastattelu: Sinikka Kunttu


Kuva Monikasta: Kari Moe Jacobsen

Julkaistu juttusarjassa:
Artikkelin aiheet:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 9 4541 8151
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.