Monipuolista ympäristökasvatusta eläinpuistossa

sanna-tiedeleiri-52328.jpg-2-2020

Ympäristökasvatus on eläintarhojen yksi tärkeimmistä tehtävistä, jota edellytetään muun muassa EU:n eläintarhadirektiivissä. Lisäämällä ihmisten tietoisuutta, vahvistamalla heidän luontosuhdettaan ja sitä kautta vaikuttamalla heidän asenteisiinsa teemme suojelutyötä, jolla on pitkäaikaiset vaikutukset. Ihminen on kuitenkin se, jolla on suurin vaikutus ympäristömme säilymiseen – niin hyvässä kuin pahassa.


Eläinten kohtaaminen jättää syvän muistijäljen

Eläintarhojen ympäristökasvatustyöstä tekee sekä haastavaa että vaikuttavaa kohdeyleisön monipuolisuus: vierailijoita käy vauvasta vaariin eri kansalaisuuksista, kulttuureista ja muista taustoista. Siksi myös kasvatusmenetelmien on oltava monipuolisia.

Konkreettiseen ympäristökasvatustyöhön kuuluu eläimistä kertominen kylttien ja opastusten lisäksi esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Lisäksi järjestämme ohjattua kasvatustoimintaa, kuten lasten leirejä, luokkaretkiä, leirikouluja ja TYHY-päiviä. On myös hyvä muistaa, ettei ympäristökasvatustyömme rajoitu vain eläimiin: ravintoloissamme muistutamme ruokahävikin minimoimisesta, veden säästämisestä ja lajittelun merkityksestä.

Myös kävijämme saavat olla mukana kasvatustyössä: esimerkiksi nyt on käynnissä valtakunnallinen ympäristötaidekilpailu, jossa koululuokat suunnittelevat karhuaitaukseemme kantaaottavan seinämaalauksen.

Eläintarhat ovat ainutlaatuisia ympäristöjä, sillä täällä kävijä kohtaa oikeita eläimiä silmästä silmään. Tällainen kohtaaminen jättää syvän muistijäljen. Lisäksi suloiset eläimet ja niiden tarinat vetoavat tunteisiin, jolloin eläinten kautta kerrottu viesti on tehokas. Eläintarhoissa kävijät ovat myös vastaanottavaisempia erilaisille vaikutteille, sillä yleensä eläintarhoissa käydään lomalla ja ihmiset ovat pääsääntöisesti hyvällä tuulella.

Työni eläinpuiston ympäristökasvattajana

Ähtärin eläinpuisto perustuu luonnonmukaiseen ympäristöön, jossa kävijöiden luontosuhde vahvistuu huomaamatta. Nuotion äärellä nautitut eväät sekä luonnon rauha soineen, metsineen ja lampineen tarjoavat ympäristökasvatustyölle aidon ympäristön. Mielestäni luonnosta oppii parhaiten juuri olemalla luonnossa!

Työssäni parasta on työpäivien monipuolisuus. Olen eläinpuiston ainoa ympäristökasvattaja ja vastuulleni kuuluvat varsinaisen eläinpuiston lisäksi hotelli ja kaksi ravintolaa. Sesonkiaikoina saan eläinopastusten yhteydessä reippailla ulkoilmassa ja olla tekemisissä eläinten, asiakkaiden ja lapsiryhmien kanssa. Hiljaisempina kausina taas työpäiväni kuluvat toimistossa, jossa suunnittelen muun muassa opetusmateriaaleja, luokkaretki- ja leirikouluohjelmia sekä lasten leirejä.

Lisäksi tehtäväni on kehittää eläinpuiston aluetta opetuksellisesta näkökulmasta: tähän kokonaisuuteen kuuuluvat informatiivisten ja interaktiivisten elementtien lisääminen, suojelutyöstämme kertominen, ympäristövastuullisuuteen kannustaminen sekä yhteistyö koulujen ja eri tahojen kanssa. Tietenkin koko ajan on myös arvioitava ympäristökasvatustyömme vaikuttavuutta, jotta tiedän, mikä toimii ja mikä ei.


Teksti: Sanna Palvanen

Kuvat: Timo Ahopelto / Ähtäri Zoo

Julkaistu juttusarjassa:
Artikkelin aiheet:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 9 4541 8151
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3