Neljätoista rekkalastillista vähemmän vettä – vaikuttavaa ympäristötyötä Villa Elbassa

Villa Elba Green Key

Nuorisokeskus Villa Elba on yksi Suomen kymmenestä valtakunnallisesta nuorisokeskuksesta. Toiminnan painopisteitä ovat kansainvälinen nuorisotyö ja ympäristökasvatus. Aikuisille Villa Elba tarjoaa majoitus-, kokous-, juhla- ja ohjelmapalveluita. Villa Elballe myönnettiin Green Key -ympäristösertifikaatti Suomen ensimmäisenä nuorisokeskuksena keväällä 2017.

Tärkeitä valintoja: vedensäästö ja uusiutuva energia

Ympäristökasvatus on ollut Villa Elban toiminnan ytimessä aina, mutta Green Key -ohjelman myötä majoitus- ja ravitsemustoiminnan ympäristöystävällisyyttä on pystytty edelleen kehittämään. Sertifikaattia hakiessaan Villa Elba kirjasi ensimmäisen kerran itselleen ympäristöpolitiikan ja ympäristötavoitteet seuraavalle kolmelle vuodelle.

Villa Elban koko henkilökunta on ollut tiiviisti mukana Green Key -työssä alusta asti. Hakemuksia on tehty henkilökunnan työpajoissa ja lisäksi yhdessä johdon ja hallituksen kanssa. Henkilökunnan työpajoissa varmistettiin yhteistyössä kaikkien toimintojen täyttävän Green Keyn ympäristökriteerit ja pohdittiin ympäristötyön eri näkökulmia omalla osastolla. Tärkeä päätös on ollut siirtyminen sadan prosentin uusiutuvaan sähköenergiaan vuoden 2018 alusta. Vedenkulutuksessa tehtiin vuoden aikana hienoja tuloksia.

– Vedensäästö oli meillä vuoden 2017 erityinen painopiste. Päärakennuksen WC-tilat remontoitiin tammikuussa ja hankinnoissa kiinnitettiin erityistä huomiota vedenkulutuksen vähentämiseen. Saunarakennuksen ja mökkien suihkusuuttimet vaihdettiin vettä säästäviin malleihin, jotta kriteerit saataisiin täytettyä, kertoo Villa Elban ympäristökasvattaja ja Green Key -lähettiläs Vesa Sainio.

– Myös keittiössä vedensäästöön kiinnitettiin aiempaa enemmän huomiota. Vedenkulutuksen vähentäminen onnistui ensimmäisen Green Key -vuoden aikana jopa yli odotusten. Asiakasmäärään suhteutettuna vettä kului vuonna 2017 noin 30 prosenttia vähemmän kuin vuosina 2013–2016 keskimäärin. Jos säästämämme puhtaan veden olisi lastannut säiliöautojen kyytiin, olisi vettä riittänyt täyttämään neljäntoista rekan säiliö!

Veden- ja energiankäytön tehostamisen lisäksi Villa Elba on vähentänyt syntyvän jätteen määrää ja kierrättänyt jätteet tehokkaasti.

Villa Elballa on oma ympäristökansio lähiluonnossa ja lähialueella liikkumiseen sekä toinen Green Key -työstä ja -teoista kertomiseen.

Ympäristötietoisuus ja osallistaminen

Ohjelman tärkeä osa on ympäristötietoisuuden kasvattaminen sekä henkilökunnan ja asiakkaiden tiivis osallistaminen. Villa Elbassa asiakkaille viestitään näkyvästi Green Key -työstä, ja heille annetaan konkreettisia vinkkejä, miten ympäristön voi ottaa huomioon omilla valinnoilla vierailun aikana.

Mökeissä on selkeät ohjeet energiansäästöön ja kierrättämiseen. Vastaanotossa asiakkaat ja vierailijat voivat tutustua Green Key -kansioiden avulla, minkälaista ympäristötyötä Villa Elba tekee. Oma kansionsa on lähiluonnossa liikkumisen vinkeille. Villa Elban pihapiiristä löytyy oma luontopolku, jossa pääsee tutustumaan alueen kasvillisuuteen. Pitkospuilla on mukava kierrellä vaikkapa kuuntelemassa kevään ääniä luonnossa. Ekologiseen liikkumiseen kannustetaan hyvin reittikartoin ja talvella saatavilla olevilla potkukelkoilla. Green Key -työn yksivuotisjuhlien aikana odotettiin jo kanoottikauden alkamista – kunhan jäät mereltä lähtisivät.

Green Key -merkki on voimassa aina yhden vuoden. Joka vuosi sertifioitu kohde raportoi edistymisestään ja ympäristötyön tuloksista. Lue Villa Elban raportti ympäristötyöstään!

Teksti: Marketta Viljasaari

Julkaistu juttusarjassa:
Artikkelin aiheet:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi ry
Lintulahdenkatu 10

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi!
Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.