Orivedellä käynnissä ympäristökasvatuksen kehittämisbuusti

jenninjuttu-rajattu-oppilas-1-2021

Orivedellä on otettu monia merkittäviä askelia ympäristökasvatuksen saralla. Koulujen kansainvälisyyshankkeilla on ollut keskeinen rooli kehittämistyössä: Oriveden jokaisella alakoululla, yläkoululla ja lukiolla on tällä hetkellä käynnissä yksi tai useampi Euroopan unionin rahoittama Erasmus+ -hanke. Usean hankkeen teemana on kestävän tulevaisuuden rakentaminen.


Ympäristökasvatussuunnitelma kouluille – oppilaat aktiivisina toimijoina

Erasmus+ -hankkeiden avulla koulun kehittämistyöstä tulee koko koulun toimintaa. Hanketyössä oppilaat ovat mukana aktiivisina toimijoina. Viime syksynä käynnistynyt Oriveden yhteiskoulun ja lukion yhteinen Erasmus+ -hanke Hello Teenager! on mahdollistanut ympäristökasvatuksen nostamisen keskiöön koulun toiminnan kehittämisessä. Hello Teenager! -hankkeen tavoitteita ovat nuorten hyvinvoinnin ja osallisuuden lisääminen, kansainvälisyyden vahvistaminen koulun arjessa sekä kestävän tulevaisuuden rakentaminen.

Osana Erasmus+ -työskentelyä Oriveden yhteiskoulu lähtee tavoittelemaan koululle Vihreää lippua. Keväällä käynnistyy Ympäristöagentti-toiminta, johon kaikki halukkaat koulun oppilaat voivat lähteä mukaan.

Neljä Oriveden yhteiskoulun ja lukion opettajaa osallistuu Syklin ympäristökasvattajan koulutusohjelmaan ulkona oppimisen painotuksella. Koulutuksessa opettajat laativat kouluille ympäristökasvatussuunnitelman. Oriveden esimerkillisen mittava panostus opetushenkilöstön koulutukseen varmistaa koulujen toimintakulttuurin kehittämisen ja ympäristökasvatuksen vakiinnuttamisen osaksi koulujen toimintaa.

Myös moni Oriveden alakoulujen edustaja on osallistunut ympäristökasvattajan koulutusohjelmaan aikaisempina vuosina. Lähes jokainen Oriveden alakoulu on jo Vihreä lippu -koulu.

 

Kansainvälisyys ja kestävä tulevaisuus

Kestävän tulevaisuuden rakentaminen on Orivedellä kaikkien koulujen yhteinen tavoite. Kansainvälisyys ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen muodostavat toisistaan erottamattoman kokonaisuuden. Oriveden koulujen Kansainvälisyys-tiimin nimi vaihtui viime keväänä Kansainvälisyyden ja kestävän tulevaisuuden tiimiksi, ja mukana ovat nyt koulujen kansainvälisyys- ja globaalikasvatuksen vastuuhenkilöiden lisäksi myös koulujen keke-vastaavat.

Oriveden koulujen edustus on mukana seudullisissa kehittämisverkostoissa ja Oriveden lukio kuuluu kansainväliseen Unesco-koulujen verkostoon. Maailmankansalaisuuteen ja kestävään tulevaisuuteen kasvattaminen, ilmastonmuutoksen hillitseminen sekä ympäristön, kulttuuri- ja maailmanperintökohteiden suojeleminen ovat keskeisiä Unesco-kouluverkoston toiminnan tavoitteita.

YK:n Agenda 2030 -tavoitteet ja niiden saavuttamiseksi tehtävä työ yhdistävät kouluja ympäri maailmaa. Oriveden koulujen Kansainvälisyyden ja kestävän tulevaisuuden tiimi kokoontuu ympäri lukuvuoden säännöllisesti ja suunnittelee, miten Orivedellä tuetaan lasten ja nuorten kasvua aktiivisiksi ja vastuullisiksi maailmankansalaisiksi.


Teksti ja kuvat: Jenni Decandia

Kirjoittaja on Oriveden kansainvälisyyden ja kestävän tulevaisuuden tiimin puheenjohtaja sekä Hello Teenager! -hankkeen hankekoordinaattori.


Julkaistu 2.2.2021

Julkaistu juttusarjassa:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.