Osallistavaa puistosuunnittelua Vaasassa

P8298239Leikkipuisto

Teksti: Riitta Salasto


Vaasan kaupunkiympäristölautakunta on voinut iloita kustannustehokkaasta ja hyvästä puistojen hoidosta Vaasassa. Valtakunnallisessa puistoja koskevassa kyselyssä Vaasan kaupunki sai parhaat arviot kaupungin asukkailta. Kustannukset olivat keskimäärin puistoneliötä kohden 0,54 euroa, kun Vaasan vastaava luku oli 0,24 euroa. Kaupunkeja oli vertailussa kuusitoista, pääkaupunkiseutu mukaan lukien seitsemäntoista.


Laivapuiston kylkeen liikennepuisto

Onkilahden toimintapuisto Laivapuisto sijaitsee Vöyrinkaupungilla, lähellä Vaasan keskustaa. Se on lasten, lenkkeilijöiden ja muiden liikkujien suosima paikka.

Alueen pensaat ja kasvit on huolella valittuja ja hyvin hoidettuja. Puisto on hyvin valaistu, ja siellä on kiinteitä penkkejä sekä pöytiä. Kesällä avattiin myös kahvila, joka oli paljon myös turistien käytössä.

Vuonna 2014 rakennettu Laivapuisto täydentyy liikennepuistolla syksyllä 2024. Tavoitteena on rakentaa Suomen paras liikennepuisto yhdessä alueen asukkaiden ja yritysten kanssa.

– Puiston rakentaminen alkoi vuonna 2009. Nyt alueella on perinteisen leikkipuiston lisäksi skeittirata, onkilaituri ja kuntorata. Kaikki on tehty pienellä budjetilla ja onnistuen, kertoo viheraluehortonomi Leila Roininen.

Roiniselle puistotyö on ollut elämäntehtävä jo vuodesta 2006. Hyvin hoidettuja puistoja on Vaasan rannoilla, keskustassa ja lähiöissä.

Onkilahden liikennepuisto -suunnitelma. Kuva: Vaasan kaupunki.

Hyvää asukasyhteistyötä

Liikennepuisto on myös hyvä esimerkki kaupungin, asukkaiden ja yritysten välisestä yhteistyöstä. Jo useampi yritys on osoittanut kiinnostuksensa rahoittaa hanketta.

Liikenneturvallisuuden pitkäjänteinen kehittäminen kiinnostaa merenrantakaupungissa. Eri yhteisöt voivat saada kiitoksena puistoon oman nimikkotalon, polkuauton tai nimen laattaan. Asukasyhteistyössä järjestetään talkoita, joihin voi ilmoittautua kaupungin nettisivuilla.

Pienoiskaupungin liikennepuistossa liikutaan polkuautolla tai jalan 640 metriä pitkällä radalla. Puistoon rakentuu liikenneympyrä, liikennevalo- ja tasoristeyksiä, huoltoasema ja oma kauppatori.  Talvisin liikennepuiston on tarkoitus toimia valaistuna luisteluratana.


Artikkelin kirjoittaja Riitta Salasto on Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomen omistaman Going Green Oy:n hallituksen puheenjohtaja. 


Jutun ylin kuva: Viheraluehortonomi Leila Roininen ja lasten suosima kiipeilyteline, ”Laiva mastoineen”. Kuva: Riitta Salasto.


Valtakunnallisen kyselyn toteutti FCG Finnish Consulting Group Oy.


Selaa muita juttuja

Julkaistu juttusarjassa:
Artikkelin aiheet:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.