Teksti: Riitta Salasto
Benjamin Pitkäseltä ja Pavel Tahkovuorelta on ilmestynyt tietokirja Rakkaat eläimet, joita syömme. Kirja on saanut ansaitusti huomiota aikana, jolloin on syytä tarkastella ympäristökriisin eri ulottuvuuksia.
Kirjassa pohditaan oleellisia ekologisia kysymyksiä: Millaista infrastruktuurin muutosta tarvitaan ruokaketjussa, jotta maapallo voisi hyvin? Voisimmeko muuttaa syömisen tapaa ilmastokriisin keskellä? Ruokatuotannon kokonaisuus on laaja ja ahdistavakin kysymys, jossa ovat puntarissa myös ihmisten hyvinvointi ja toimintamahdollisuudet.
Näkyväksi eläinten hyvinvointi
Kirja käsittelee suomalaisen eläintuotannon vakavimpia ongelmia ja nostaa esille kysymyksiä, joista ei haluta puhua ruokapöydässä. Helsinkiläiset Pitkänen ja Tahkovuori ovat haastatelleet tietokirjaansa eläinalan johtavia asiantuntijoita ja tutkijoita sekä työntekijöitä, opiskelijoita ja poliitikkoja.
Eläinlääkärit ja maatalousalan työntekijät ovat kertoneet eläintiloilla ja teurastamoissa laajamittaisista ongelmista, joita he ovat todistaneet työuriensa aikana. Kirja tuo näkyväksi keskustelun siitä, miten eläimiä kohdellaan ja mitä vaikutuksia eläintuotannolla on ympäristöön ja terveyteen. Ne rakkaat eläimet, joita syömme on ajatuksia herättävää luettavaa ja haastaa lukijan pohtimaan omia ruokailutottumuksiaan ja niiden vaikutuksia.
Vuorovaikutuksella tekoihin ja kestävyyssiirtymään
Kirja kutsuu vastakkainasettelun sijaan eläintuotantoalaa vuoropuheluun. Pitkänen ja Tahkovuori painottavat, että muutosta eläinten asemaan ei saada yksipuolisella sormella osoittelulla tai huutelulla. Julkinen keskustelu on vähäistä, ja eläinten tuotanto-olosuhteista on liian ruusuinen kuva.
– Kuluttajien käsityksiä tuotannon vastuullisuudesta on vaikea muuttaa nopeasti, sillä yrityksiin kohdistuva kritiikki osuu väistämättä myös suomalaisten omaan kuluttajaidentiteettiin. Meillä kaikilla on erittäin vahva mielipide siitä, että teemme täysin itsenäisesti omat kuluttajavalintamme – ikään kuin tekisimme ostopäätökset tyhjiössä, jossa meihin ei ole vaikuttanut ympäristömme, kulttuurimme tai sadoilla tuhansilla euroilla ostetut mainoskampanjat, kertovat tekijät kirjassaan.
Pitkänen ja Tahkovuori ovat Viral Vegans -eläinoikeusyhdistyksen perustajajäseniä. Tekijöiden esikoistietokirja avaa tietä muutokselle ja ansaitsee paikkansa ympäristökasvatuksen kirjahyllyssä.
Pavel Tahkovuori on vastuullisuusasiantuntija, joka on siirtynyt lihan mainonnan parista tutkimaan eläintuotannon piilossa olevia ongelmia. Benjamin Pitkänen on yksi Suomen tunnetuimmista eläinoikeusvaikuttajista. Molemmat kiertävät mielellään kouluissa luennoimassa.
Artikkelin kirjoittaja Riitta Salasto on Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomen omistaman Going Green Oy:n hallituksen puheenjohtaja.