Riemua ja oivalluksia raatien päivässä

emma-2Raatitapaaminen (6)

Vihreä lippu -raatitoiminnassa on parasta, kun pääsee vaikuttamaan oman koulun toimintaan ja oppii koko ajan uusia keinoja muuttaa arkea ympäristöystävällisemmäksi, kertovat raatilaiset. Palkintona ahkerasta raatityöskentelystä oppilaat pääsivät päiväksi nauttimaan luonnosta ja ystävien seurasta.

 

Yhteyttämisleikkiä ja hotellin rakentamista

Hiidenkiven koulun raatilaisia

Hiidenkiven koulun Vihreä lippu -raatilaisia.

Jokavuotiseksi perinteeksi muodostunut Vihreä lippu -raatien tapaaminen järjestettiin 7.4.2017 Villa Elfvikin luontotalolla, Espoossa. Innokkaita raatilaisia saapui kuudesta eri koulusta ympäri Etelä-Suomea, ja mukana oli sekä ala- että yläkoululaisia. Päivän teemana oli tänä vuonna ilmastonmuutos.

Yläkoululaisten päivä alkoi retkellä lintutornille. Sää suosi lintubongaajia, koska ilma oli kirkas ja leuto. Laajalahdelle oli saapunut iloksemme jo useita muuttolintuja, muiden muassa kuikka, punajalkaviklo sekä töyhtöhyyppä, joita oppilaat tunnistivat hienosti. Oppilaat saivat myös kokeilla lintuhoukuttimia, joilla yritettiin kutsua lintuja lähemmäs tarkkailua varten.

Ulkona toisena työpajana oli yhteyttämisleikki, jossa pyrittiin havainnollistamaan yhteyttämistä ja sen merkitystä elämälle. Nuorimmille leikki oli hyvää alkuopetusta ja vanhemmille koululaisille kertausta jo aiemmin opitusta. Leikin varjolla opitut asiat jäävät usein helpommin mieleen kuin kirjasta luetut.

emmanhotellivalmis

Valmis hyönteishotelli.

Ilmastonmuutoksen vaikutusten laajuutta käsitellessä ei aina muistu mieleen ne aivan pienimmät, mutta silti hyvin tärkeät luontokappaleet eli hyönteiset. Aihetta käsiteltiin sorminäppäryyttä vaativassa hyönteishotellien askartelutyöpajassa, jossa tutustuttiin hyönteisten maailmaan. Päivän aikana valmistui kymmeniä erilaisia ötökkähotelleja, pienenpienistä mökeistä monikerroksisiin huviloihin.

Meidän perheen loma -työpajassa oppilaat saivat ryhmittäin suunnitella oman lomamatkan. Ryhmät saivat valita itse näkökulman loman suunnitteluun: haluaisinko perheelleni mahdollisimman vähän luonnonvaroja kuluttavan loman vai suunnittelenko unelmien lomaa välittämättä kestävyysnäkökulmasta?

 

 

emma-3

Kuiskausten kuja.

Kuiskauksia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi

Veikkolan koulun kuudesluokkalaiset Sonja, Taru ja Mia saapuivat tapaamiseen Kirkkonummelta. Tytöt ovat Vihreä lippu -raatilaisina jo konkareita, jokaisella on meneillään kolmas vuosi raadissa. Raatiin he ovat päätyneet pitkälti samoista syistä: rakkaus luontoon ja eläimiin sekä halu vaikuttaa koulun toimintaan.

emma-rakennus

Veikkolan koulun oppilaat Taru ja Mia hyönteishotelleja tekemässä.

Vihreä lippu -toiminnan vaikutus tyttöihin on ollut suuri. Koulussa toteutettujen projektien kautta tietoisuus ympäristöasioista on kasvanut, ja he ovat saaneet paljon käytännön vinkkejä ympäristöystävällisempään arkeen.

Päivän päätteeksi kaikki osallistujat muodostivat kuiskausten kujan, jossa jaettiin vinkkejä pienistä teoista, joilla voitaisiin hillitä ilmastonmuutosta. Matkan varrelta kuului erittäin hyviä, aivan jokaisen arkeen sovellettavia vinkkejä, kuten kasvisten määrän lisääminen lautasella, huolellinen kierrätys sekä pyöräily aina kun mahdollista.

Vihreä lippu -raatipäivän parasta antia olikin ehdottomasti nähdä ja kuulla, kuinka upean tiedostavia ja taitavia raatilaisia Vihreä lippu -kouluista löytyy.

 


Teksti: Emma Vuorio
Kuvat: Hanna Berger & Emma Vuorio

 

Julkaistu juttusarjassa:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi ry
Lintulahdenkatu 10

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi!
Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.