
Harva suomalainen on arkielämässään kosketuksissa ruuantuotantoon. Ruuan tuottaminen ja alkuperä jäävätkin helposti hämärän peittoon. Ruokatiedon julkaiseman materiaalin avulla opitaan, miten ja missä ruokaa tuotetaan ja miten tehdään kestäviä ruokavalintoja. Ruokakasvatuksen myötä oppilaat voivat ymmärtää paremmin oman merkityksensä ja vastuunsa kestävän hyvinvoinnin edistämisessä.
Julisteita ja oppimistehtäviä
Ruokakasvatuksen tavoitteena on edistää kestävän kuluttamisen taitoja ja terveellisiä syömistottumuksia sekä tehdä tutuksi ruuantuotantoa ja suomalaista ruokakulttuuria. Ruokakasvatukselle on annettu lisää painoarvoa uudessa opetussuunnitelmassa, ja ruuan reittien pohtiminen soveltuu hyvin kestävän kehityksen oppiainerajat ylittäviin opetuskokonaisuuksiin. Ruuan reitti -opetusmateriaali käsittelee ruokaketjua pellolta pöytään.
Ruuan reitistä on julkaistu julistesarja, jossa on havainnollisesti esitetty lihan, maidon, kalan, kasvisten, viljan ja kananmunien reitit alkutuotannosta kuluttajalle. Julisteista on myös tekstittömät versiot, joita voi hyödyntää monipuolisesti opetuksessa, esimerkiksi kala- tai viljalajien tunnistamisessa.
Julisteiden lisäksi on julkaistu opetusmateriaalipaketti, jossa on valmiita, muokattavia opetusdioja, konkreettisia vinkkejä aiheiden käsittelyyn ja eri luokka-asteille jaoteltuja oppimistehtäviä. Materiaalissa on käsitelty myös ruokaan liittyviä ympäristökysymyksiä, esimerkiksi kestäviä ruokavalintoja ja eläinten hyvinvointia. Ruokatiedon sivuilta, Ruuan reitti -osiosta löytyy videot jokaisesta julisteen aiheesta sekä linkki interaktiiviseen kännyköillä tai tableteilla pelattavaan tietovisaan.
Ruokavisa
Ruokatiedon tuottama Ruokavisa sopii myös hyvin ympäristökasvatukseen. Ruokavisa on nimensä mukaisesti vuosittain järjestettävä ruoka-aiheinen osaamiskilpailu yläkoululuokille.
Ruokavisa ei kuitenkaan ole pelkkä kilpailu, vaan siihen liittyy laaja opetusmateriaali ruokaketjusta ja vastuullisesta kuluttamisesta. Opetusmateriaali on vapaasti hyödynnettävissä Ruokatiedon nettisivuilla myös ilman kisaan osallistumista. Materiaali on tuotettu Maa- ja metsätalousministeriön rahoituksella.
Ruuan reitti on suunnattu alakoululaisille, mutta se soveltuu monilta osin myös yläkoululaisten opetukseen. Kannattaa käydä tutustumassa Ruokatiedon nettisivuilla!
Teksti: Aliisa Hyvönen
Kuvitus: Heli Pukki