Siisti Biitsi kutsuu kouluja lähirantojen siivoustalkoisiin

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Se on jotenkin rentouttavaa ja jännää, koska ei koskaan tiedä, mitä voi löytää. – On kivaa olla tekemässä jotain muuta kuin istua koulun penkillä. Muun muassa tällaisia ajatuksia heräsi raisiolaisen Tahvion koulun oppilaiden keskuudessa, kun he osallistuivat Siisti Biitsi -rantojensiivoustalkoisiin syksyllä 2019.

Tahvion koulu on Siisti Biitsi -ohjelman ensimmäisiä kummikouluja ja kuuluu Koulujemme lähivedet -verkostoon. Kummikoulut siivoavat valitsemaansa rantaa kaksi kertaa vuodessa, ja heidän kanssaan syvennytään tarkemmin roskaantumisongelmaan.

– Ollaan tärkeiden asioiden äärellä, kun laiturinnokassa pohditaan yhdessä, miten esimerkiksi nitoja on joutunut satama-alueelle tai kevään siivouksessa kerätyt 716 tupakantumppia sataman parkkialueelle. Keskusteluissa heränneiden kysymysten pohjalta on sitten etsitty tietoa ja perehdytty johonkin asiaan syvemmin. Muovi herätti viime keväänä paljon keskustelua ja luimmekin artikkeleita muun muassa Tyynenmeren jätepyörteestä, kertoo Tahvion koulun luokanopettaja Pirita Saksa.

Peruskouluille suunnattu ympäristökasvatuksellinen toimintamalli

Siisti Biitsi on Pidä Saaristo Siistinä ry:n talkoo-ohjelma. Tarkoituksena on herättää kiinnostusta rantojen roskaisuutta kohtaan ja kerätä tietoa sekä siivota rantoja talkoohengessä. Nyt Siisti Biitsi kutsuu myös koulut osallistumaan rantojen siivoustalkoisiin ja ryhtymään Siisti Biitsi -kummikouluiksi.

Tahvion koulun oppilaat löysivät Siisti Biitsi -talkoissa pitkään ajelehtineen ämpärin.

Kummikouluohjelma on peruskouluille suunnattu ympäristökasvatuksellinen toimintamalli. Siinä yhdistyvät saumattomasti monialainen ympäristökasvatus ja rantojensiivoustalkoot koulun omalla kummirannalla. Kummikoulutoimintaa on pilotoitu Turun alueella neljässä koulussa. Niin oppilaat kuin opettajatkin ovat lähteneet innoissaan mukaan.

– Kummikouluohjelman tavoitteena on antaa peruskouluille ympäri Suomea mahdollisuus sitoutua oman lähiympäristönsä vaalimiseen ja kestävän elämäntavan mukaisen toimintakulttuurin luomiseen. Sitoutuminen pitkäjänteiseen toimintaan on paitsi merkittävä panos koulun lähiympäristön suojeluun myös laajemmin ympäristömme hyvinvoinnin tukemiseen, kertoo Siisti Biitsi -ohjelman koordinaattori Julia Jännäri.

Säännöllinen toiminta ympäristön hyväksi antaa oppilaille valmiuksia edistää kestävän elämäntavan mukaisia toimintatapoja myös omassa lähipiirissään ja myöhemmin yhteiskunnassa.

Kummikouluohjelma lanseerataan keväällä 2020. Seuraa nettisivujamme ja some-kanaviamme saadaksesi lisätietoa kummikouluohjelmaan liittymisestä!


Teksti: Ida Sandberg


Kuvat: Ida Sandberg ja Julia Jännäri


Pidä Saaristo Siistinä

Siisti Biitsi

Tarkempaa tietoa: julia.jannari@pssry.fi

Julkaistu juttusarjassa:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 9 4541 8151
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.