Tähtikuvioilla taikomista

milla-Joutsen 2

Lumikiteet kuvataan tähtien muotoisina monisakaraisina kuvioina tai jääkiteinä. Siitä loin ajatuksen, että ne ovat putoavia tähtiä. Ilmastonmuutosta koskevien ennusteiden kiihtyessä lumi voi symbolisoida toivon tähtiä, sillä juuri lumen määrän ja pakkasen pelätään heikkenevän ilmaston lämmetessä. Niinpä tekemällä tähtikuvioita voi toivoa lunta satavaksi. Pimeänä vähälumisena talvena se tuo taiantuntua.

Kiinalainen opettajaryhmä muodostaa tähtikuvioita maahan kivistä, lehdistä ja kävyistä. Keskustelua tähdistä ja niiden kuvioihin liittyvistä tarinoista virisi tehtävän innoittamana paljon.

Ohje

Ohjaaja jakaa osallistujat ryhmiin ja osallistujat laittavat kädet selän taakse.

Ohjaaja laittaa luonnonesineitä käsikuppeihin. Luonnonesineitä on kahdeksan kutakin lajia, esimerkiksi pieniä kiviä, lehtiä ja männynkäpyjä.

Kun kukin on saanut jonkun luonnonesineen, osallistujat alkavat kuvailla toisilleen omaa esinettään ja etsiä ryhmäänsä. Syntyy käpy-, kivi- ja lehtiryhmä.

Ohjaaja näyttää ryhmille tähtikuvioita, jotka muodostavat eläinten muotoja. Helppoja ovat Joutsen, Kassiopeia (saamelaisten uskomusten mukaan peura tai hirvi) ja Otava eli Ison Karhun tähtikuvio.

Osallistujat ryhmissä koettavat toistaa tähtikuvion saamillaan kivillä, lehdillä ja kävyillä. He voivat ottaa ympäristöstä lisää kiviä, lehtiä tai käpyjä avuksi saadakseen kaikki haluamansa tähdet näkyviin.

Kun on saatu aikaan kolme tähtikuviota, katsotaan toisten töitä ja ohjaaja kertoo kuvioiden luona niihin liittyvän tähtitarinan lyhyesti omin sanoin.

Joutsen

Nousee pohjoiselle taivaalle näkyviin syksyllä lintujen lähtiessä muuttomatkalle. Sitä voi ajatella muistona etelään muuttaneista linnuista. Aiemmin kerrottiin tarinaa, että linnut muuttavat talveksi lintukotoon linnunrataa seuraten. Tähdet näyttävätkin oikeasti linnuille suunnan, minne muuttaa.

Iso Karhu

Vanha kansa kunnioitti karhua esivanhempana. Karhulle järjestettiin peijaisia ja morsiusjuhlia, joissa joku pukeutui karhun taljaan ja toinen heimon jäsen oli hänen morsiamensa. Karhun kallo nostettiin honkaan ja karhun sielun uskottiin siirtyvän Otavaan ja taivaan kautta laskeutuvan takaisin maan päälle syntyviin karhuihin.

Kassiopeia

Hirven tai Peuran tähtikuvio muodostuu useasta tähtijoukosta (Kassiopeia ja Perseus) Kassiopeiaksi kansainvälisesti kutsutun kuvion ympärillä. Kassiopeiassa voi nähdä hirven tai peuran sarvet. Sen kohdalla ohjaaja voi kertoa tarinan Kalevalan hiiden hirvestä, jota metsästäjä (Orion tai Kallanpojat eli kaksoset) ajaa takaa.

Saamelaisen tarun mukaan peura oli alussa kuusijalkainen ja Pohjanpoika pyydettiin sitä metsästämään, kun kukaan ei saanut sitä kiinni. Lopulta Pohjanpoika sai kuusijalkaisen peuran kiinni, leikkasi siltä kaksi jalkaa pois ja piirsi taivaalle sen kuvan.

Kertomusten yhteydessä ohjaaja laskee osallistujien muodostamien tähtikuvioiden viereen ulkoluokkalajikortin tai muun piirroksen, joka esittää karhua, joutsenta tai hirveä.


Vinkki ja kuvat: Milla Tuormaa


Harjoituksessa kerrotut pienet tähtitarinat ovat lyhennelmiä ja mukaelmia Juha Pentikäisen kirjasta Saamelaiset – Pohjoisen kansan mytologia (SKS 1995).

Leikkaus Juha Pentikäisen muistiinpanoista käsittelee kuusijalkaisen peuran myytin, Otavan ja Linnunradan myyttejä. Otavasta on myös muita myyttejä, mutta eläinkorttien yhteydessä on mielekästä puhua yleisesti tunnetusta Isosta Karhusta.

Julkaistu juttusarjassa:
Artikkelin aiheet: ,
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 9 4541 8151
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.