Toivoa paremmasta huomisesta konkretisoimassa

Kukat

Teksti: Silja Sarkkinen

Rohkenen kirjoittaa: me ympäristökasvattajat olemme paljon vartijoita. Meidän käytännön ympäristökasvatustyömme kestävän elämäntavan edistämiseksi sekä ympäristöherkkyyden, -tuntemuksen ja -myönteisyyden lisäämiseksi on päivä päivältä yhä tärkeämpää. Meitä tarvitaan kipeästi.

Onneksi ympäristökasvattajat ovat harvinaisen optimistisia ja elämänuskoisia ihmisiä, mutta myös nöyriä ja sinnikkäitä, sillä tehtävä ei ole kaikkein helpoimpia. Me opetamme, koulutamme ja neuvomme – yksin ja yhdessä ja kaikenikäisten kanssa. Ympäristökasvatus on arvokasvatusta, eettisten peruskysymysten pohtimista sekä toimintaa ohjaavien arvojen tunnistamista ja muuttamista.

Osa ympäristökasvattajista on ekoarjen sankarivalmentajia ja kestävän elämäntavan edistäjiä. Kestävä elämä on arjen käytäntöjä, työtä, kulutusta, perhe-elämää ja vapaa-aikaa. Se on jokapäiväisiä valintoja niin työssä kuin kotonakin. Se on ruokaa, liikkumista ja asunnon lämmitysmuodon pähkäilyä, lukuisia lajittelupönttöjä ja kirpputorilöytöjä. Se on kestäviä kulutusvalintoja, elinkaariajattelua, säästeliästä luonnonvarojen ja energian käyttöä, luonnon monimuotoisuuden turvaamista sekä oikeudenmukaisuutta.

Me toimimme monilla areenoilla. Me konkretisoimme toivoa paremmasta huomisesta.

Ympäristökasvattaja voi olla varhaiskasvattaja, joka johdattaa lapsen ensi kertaa kestävän kehityksen polulle lajitteluleikin avulla tai viemällä lapsen retkelle lähimetsään. Hän voi olla opettaja, joka tarjoaa ympäristöopetusta opetussuunnitelman puitteissa ulkona, tai ammatillinen opettaja, joka korostaa kestävän kehityksen osaamista osana oman alan ammattitaitoa.

Ympäristökasvattaja voi olla nuorisotyöntekijä tai kulttuuriympäristössä toimiva museopedagogi. Hän voi olla elämyksiä, kokemuksia tai tietoa tarjoava luonto-opas tai ympäristöneuvoja henkilökohtaisesti jakeleva viestinnän ammattilainen.

Ympäristökasvattaja voi olla jokainen meistä. Tervetuloa joukkoon!

 

Kuvat: Iina Heikkilä (kukat) & Helena Venäläinen (Silja)

Lue seuraavasta Ympäristökasvatus-verkkolehdestä Silja Sarkkisen laajempi artikkeli, joka vastaa kysymykseen ”Mitä ympäristökasvatus on?”. Lehti ilmestyy elokuussa.

Julkaistu juttusarjassa:
Artikkelin aiheet:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.