Vihreä lippu – 25 vuotta osallistavaa kestävyystoimintaa

Screenshot
Koonnut: Saana Koukku
Kuva Sagalundin museosta ja lastenkulttuurikeskuksesta: Minna Mollgren

Vihreä lippu -ohjelma vahvistaa ympäristö- ja kestävyysosaamista kasvatusalalla ympäri Suomea. Ohjelma on jo 25 vuoden ajan antanut lapsille ja nuorille eväitä kestävän elämäntavan ja tulevaisuuden rakentamiseen eri teemojen näkökulmasta. Sagalundin museo ja lastenkulttuurikeskus, Päiväkoti Neulanen ja Marjalan koulu kertovat omista Vihreä lippu -projekteistaan.


Kahvikestikisa ja sähkötön päivä

Vihreä lippu -toimintamme ympäristöraatina toimii museon iltapäiväkerho, joka koostuu noin 8–11-vuotiaista lapsista. Kerhotoiminnassa seikkaillaan museomiljöössä ja tutkitaan Vihreä lippu -teemoja kulttuuriperintökasvatuksen keinoin.

Energia-teemavuonna järjestimme kerhossa huippusuositun Kahvikestikisan, joka päätyi myös Sukelluksia kulttuuriperintöön! -materiaalipankkiin. Kisassa kaksi joukkuetta kokeili, miten kahvinkeitto, pöytäliinan silitys ja kerman vatkaus sujuivat sähköllä ja aikana ennen sähköä.

Sähköttömässä ryhmässä kahvi keitettiin puulämmitteisellä hellalla, jossa lämpeni samalla silitysrauta, ja kermavaahto vatkattiin käsin. Leikkimielisen kilpailun myötä kerholaiset oppivat puulämmittämisestä ja pääsivät käytännön kokemuksen kautta keskustelemaan sähkön merkityksestä nykyelämässä.

Kristiina Tiainen & Minna Mollgren, Sagalundin museo ja lastenkulttuurikeskus, Kemiönsaari

 

Päiväkoti Neulanen. Kuva: Riikka Ryynänen.

Ystävyysteemainen rastikierros

Viimeisimmän Vihreä lippu -projektimme teemana oli lähiympäristö. Projektin alussa kartoitimme perheiden asenneilmapiiriä lähiympäristön lempipaikkoihin ja vapaa-ajanviettoon liittyen. Päiväkotiryhmien lapsilta kysyttiin heidän lempipaikkojaan, ja vastauksista koostettiin vanhemmille valokuvanäyttely. Näyttelyssä oli esillä lapsiryhmän lempipaikkaan rakennettu maja ja kestävän kehityksen ketulle koottu pesä.

Teeman aikana mittasimme lähimatkan ympäristökuormaa leikkimielisellä kilpailulla sekä harjoittelimme lähiympäristöön vaikuttamista roskaamisen vastaisilla kylteillä lapsiraadin aloitteesta. Eräs pienten ryhmä oli yhdistänyt kirjojen lukemisen ja lähiympäristön: lapset saivat ottaa heille tärkeitä kirjoja mukaan luettavaksi metsäretkelle.

Projekti huipentui keväällä Vihreä lippu -toimintamme kolmipäiväiseen 25-vuotisjuhlaan, jota varten rakennettiin lähiympäristö ja ystävyysteemainen rastikierros. Jokainen ryhmä kävi vuorollaan toiminnallisissa kestävän kehityksen pisteissä tai retkeili lähimetsässä.

Ryhmät saivat esimerkiksi toteuttaa ystävyyspatsaan ja pohtia, mikä tekee ystävän onnelliseksi. Näin lähiympäristöä käsiteltiin myös sosiaalisen ympäristön näkökulmasta.

Karoliina Silander, Mari Friberg & Liisa Woitsch Päiväkoti Neulanen, Helsinki

 

Marjalan koulu. Kuva: Sanna Pakarinen.

 

Muotinäytös ja huutokauppa

Valitsimme Vihreä lippu -projektimme teemaksi energian sen ajankohtaisuuden vuoksi. Koulumme ympäristöraati ideoi ja toteutti teemaan liittyviä tehtäviä. Tutuiksi tulivat energian tuottaminen, muuntuminen ja säästäminen.

Käsittelimme teemaa myös tuotteiden valmistukseen käytetyn energian näkökulmasta: halusimme palauttaa kaikki unohtuneet löytötavarat omistajilleen, jotta tuotteiden elinkaari pääsisi jatkumaan energiaa hukkaamatta.

Tavaroiden palauttamiseksi järjestimme koululle muotinäytöksen ja huutokaupan humoristisella vivahteella. Lisäksi perustimme Merkillisen myymälän, jossa sai ostaa leikkirahalla vain omia vaatteitaan takaisin.

Kokonaisuudessaan projekti tutustutti oppilaat monisyiseen energia-aiheeseen ja lisäsi ymmärrystä energian säästämisen tarpeesta.

Teimme projektin aikana yhteistyötä muun muassa kaupungin jätehuolto Puhtaan, ympäristökasvatusjärjestö ENO-verkkokoulun sekä koulumme ruoka- ja siivouspalveluita tuottavan Polkka Oy:n kanssa. Lisäksi jaoimme ideoita Etelä-Koreassa sijaitsevan yhteistyökoulumme kanssa.

Sanna Pakarinen & Pauliina Ryhänen Marjalan koulu, Joensuu

Jutun kokoaja Saana Koukku toimii FEE Suomessa viestinnän suunnittelijana.

Vihreä lippu on Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi ry:n koordinoima, Suomen suurin kestävän kehityksen ohjelma ja sertifikaatti kasvatusalalle. Ohjelma on toiminut Suomessa yli 25 vuotta. Se on osa kansainvälistä Eco-Schools-ohjelmaa, joka on maailman suurin koulujen ja päiväkotien kestävän kehityksen verkosto. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan:

vihrealippu.fi

Julkaistu juttusarjassa:
Artikkelin aiheet:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi ry
Lintulahdenkatu 10

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi!
Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.