Ylen Pelasta pörriäinen -kampanja kutsuu kaikki mukaan talkoisiin – näin voit itse osallistua!

petra-KUVA1-2-2020

Ilman pölyttäviä hyönteisiä monet kasvit eivät pysty lisääntymään luonnossa eikä pelloilla. Ilman näitä pieniä ystäviämme maailma näyttäisi tyystin toisenlaiselta – kotoisista kasveistamme esimerkiksi mustikka ja puolukka ovat täysin riippuvaisia hyönteisistä. Pörröisiä öttiäisiä ei siis kannata pelätä, vaan niiden elämää on syytä helpottaa. Me ja koko maailma olemme riippuvaisia pörriäisistä!


Maankäytön muutokset ja kasvienviljelyssä käytetyt myrkyt ovat jo vaikuttaneet monen tärkeän pölyttäjähyönteisen kantaan kielteisesti. Ryhdy siis sinäkin pörriäiskummiksi!

Ylen huhtikuussa alkanut kampanja esittelee pieniä, helppoja tekoja, joiden avulla jokainen voi tehdä jotakin meille kaikille niin tärkeiden pölyttäjien elinolosuhteiden eteen. Sinun ei tarvitse olla metsänomistaja tai edes oman pihan haltija – voit työskennellä pörriäisten eteen myös kotiparvekkeella tai taloyhtiön pihassa.

Kampanjaa voi seurata pitkin kevättä ja kesää Ylen erilaisten mediakanavien kautta, muun muassa Yle Areenasta. Huipentuma on suunniteltu Suomen luonnon päiväksi lauantaina 29.8.2020. Kampanjan ja pörriäisten tukena ovat monet vaikutusvaltaiset tahot, muun muassa ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, Metsähallitus ja WWF. Liity sinäkin joukkoon!

Osallistu esimerkiksi tällaisten pörriäistekojen kautta – tai keksi oma!

Istuta hyönteisystävällisiä kasveja pihalle, parvekkeelle tai taloyhtiön pihalle (luvalla). Aloita heti keväällä! Jätä myös edes osa nurmikosta leikkaamatta.  Myös pienistä niityistä on iloa pölyttäjille – ja muille.

Rakenna hyönteishotelli jättämällä pihalle tai metsään korsia, puunkoloja ja hiekkaa. Pörriäinen voi saada sieltä itselleen kodin.

Lopeta myrkyllisten aineiden käyttö puutarhassasi. Rikkaruohot voi nyppiä pois ja tuholaisten torjuntaan on olemassa muitakin keinoja.


Teksti: Petra Tallberg

Kuvat: Saga Peltonen, Petra Tallberg ja Pixabay

Julkaistu juttusarjassa:
Artikkelin aiheet:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 9 4541 8151
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3