FEE Suomen kuulumisia syksyllä 2018

Ympäristökasvatus
Vihreä lippu viettää 20-vuotisjuhlavuottaan!

Vihreä lippu -ohjelma täyttää lukuvuonna 2018–2019 Suomessa 20 vuotta, mitä tullaan juhlimaan keväällä 2019 eri puolella Suomea järjestettävien juhlien merkeissä! Vihreä lippu näkyy juhlavuoden aikana myös monissa alueellisissa ympäristökasvatustapahtumissa puheenvuorojen ja työpajojen merkeissä.

Lipun 20-vuotisjuhliin pääsee virittäytymään myös tämän tämän verkkolehden jutussa, jossa kerrotaan Vihreän lipun alkutaipaleesta Suomessa vuosina 1998–1999. Seuraa juhlauutisiamme Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä: @vihrealippu!

Syksyn aikana ohjelmassa on myös kansainvälisen Eco-Schools-verkoston seminaari Corkissa, Irlannissa. Teemana on ”Climate, Oceans and Learning”. Eco-Schools-verkoston 67 maasta tulevat ohjelmakoordinaattorit kokoontuvat seminaariin vaihtamaan kokemuksia maidensa välillä ja kehittämään ohjelmaa yhdessä. Seminaarissa juhlitaan myös kansainvälisen Eco-Schools-ohjelman 25. juhlavuotta 2019.

Green Key -ohjelmassa mukana jo yli 80 kohdetta

Green Keyn syksy käynnistyy hienossa tilanteessa, jossa vaikuttavaa ympäristötyötä tehdään Suomessa jo yli 80 matkailualan yrityksessä. Juuri ennen juhannusta Seinäjoen Original Sokos Hotellit ja Joensuun Original Sokos Hotel Kimmel saivat Green Key -sertifikaatit ja täten kaikilla Sokos Hotelleilla on Green Key -sertifikaatti. Keväällä puolestaan sertifiointiin upouusi luksushotelli Hotel St. George ja ekologisia luksusmökkejä tarjoava Kaidan Kihon mökkikylä Ristiinassa. Kesän aikana Green Key -sertifioidut kohteet ovat nostaneet hienosti ympäristötekojaan esille ja kannustaneet myös asiakkaat mukaan. Asiakkaille on vinkattu muun muassa lähiruoasta, luontokohteista ja hotellilta saatavista laina- tai vuokrapyöristä. Lue juttu tästä verkkolehdestä.

Syksyllä kokoonnutaan taas kaikkien maailman Green Key -maiden kanssa, tällä kertaa Tallinnaan. Globaalisti Green Key -kohteita on jo lähes 3000 ja mukana on hotelleja, pieniä majoitusliikkeitä, leirintäalueita, ravintoloita ja kahviloita sekä erilaisia matkailukohteita huvipuistoista museoihin. Nämä kansainväliset kokoontumiset auttavat tukemaan Green Key -työn yhtenäisyyttä kaikissa lähes 60 maassa ja jakamaan hyviä, vaikuttavia esimerkkejä ympäristötyöstä.

Yhteistyössä koulutuksia ja tapahtumia

FEE Suomi on mukana toteuttamassa lukuvuonna 2018–2019 opetushenkilöstölle suunnattua Transformer 2030 -täydennyskoulutushanketta. Hanketta koordinoi Kepa ry ja sen toteutuksessa on mukana laaja joukko globaali- ja ympäristökasvatuksen järjestöjä. Transformer 2030 on varhaiskasvatuksen, peruskoulujen ja lukioiden sekä vapaan sivistystyön opetushenkilöstölle suunnattu täydennyskoulutus, joka antaa työkaluja Agenda 2030:n tavoitteiden käsittelyyn opetuksessa kokonaisvaltaisella ja innostavalla tavalla.

Koulutukset käynnistyvät syksyllä 2018 Vantaalla ja Kokkolassa. Vuonna 2019 järjestetään samansisältöiset koulutukset Joensuussa, Oulussa ja Tampereella. Koulutus on maksutonta. Lisätietoa Transformer 2030-hankkeesta.

Ulos – Ut – Out! – Ulkona oppimisen suurtapahtumaa vuonna 2020 valmistellaan jo täyttä vauhtia! Ulkona oppimisen suurtapahtuman järjestävät yhteistyössä FEE Suomi ja iso joukko muita ulkona oppimista edistäviä järjestöjä. Tulossa on ainutlaatuinen tapahtuma opettajille ja kasvattajille ja kaikille ulkona oppimisesta kiinnostuneille Nurmeksessa 9.–11.6.2020. Tänä syksynä käynnistyy jo tapahtuman ohjelmahaku eli kuka tahansa voi ehdottaa luentoa tai työpajaa tapahtumaan. Kurkkaa tapahtuman sivuja.

Ympäristökasvatuksen asian ajamista

Ympäristökasvatuksen vaikuttamistyössä syksyn tärkeimmät ponnistukset liittyvät vuoden 2019 eduskuntavaaleihin. Keväällä FEE Suomi yhdessä muiden järjestöjen kanssa laati neljä tärkeintä tavoitetta, jotka onnistuessaan merkittävästi parantaisivat ympäristökasvatuksen tilaa ja asemaa Suomessa. Kevään ja alkukesän aikana nämä tavoitteet toimitettiin kaikille kansanedustajille ja puoluetoimistoille, ja lisäksi tavattiin useita kansanedustajia ja puoluevaikuttajia, joiden kanssa keskusteltiin ympäristökasvatuksen edistämisen mahdollisuuksista. Tavoitteena tällä ponnistelulla on saada ympäristökasvatus ja kestävän kehityksen kasvatus näkymään aikanaan uuden hallituksen ohjelmassa.

Muuta ajankohtaista vaikuttamisrintamalla on seurata Opetus- ja kulttuuriministeriössä keväällä aloitetun työn etenemistä kestävän kehityksen linjauksista. Ministeriö pyrkii saamaan linjauksensa valmiiksi syksyn aikana – me seuraamme, millaiset ne ovat ympäristö- ja kestävän kehityksen kasvatuksen kannalta. Ympäristökasvatuksen pitäminen esillä ja sen asemaan vaikuttaminen sekä Opetus- ja kulttuuriministeriössä että Opetushallituksessa on oleellisen tärkeää.

Teemalehti kiertotaloudesta tulossa!

Vuoden neljäs ja viimeinen Ympäristökasvatus-lehti ilmestyy marraskuun alussa painettuna, ja sen teemana on kiertotalous ympäristökasvatuksen näkökulmasta. Lehti tuotetaan yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa.

Toimiston väki syksyllä 2018

Syksyn alkaessa FEE Suomessa työskentelee toiminnanjohtaja Sinikka Kunttu, vs. Vihreä lippu -päällikkö Iitu Kiminki ja järjestöassistentti Petra Tallberg. Osakeyhtiön puolella Green Key -ohjelman parissa työskentelee ohjelmajohtaja Marketta Viljasaari ja yhteyspäällikkö Elina Harjun siirtyessä uusiin haasteisiin hänen tilallaan aloittaa ympäristöalan moniosaaja, FM Hanna Liappis.


Koonnut: Sinikka Kunttu

Kuva: FEE International / Eco-Schools Nederland, John Biert

Julkaistu juttusarjassa:
Artikkelin aiheet: ,
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.