Puheenjohtajan ajatuksia uudesta strategiasta

Strategia4

FEE Suomi on viime vuosina järjestönä kehittynyt uusiin suuntiin. Uutta strategiaa käytetään konkreettisesti toiminnan suunnittelun työkaluna esimerkiksi vuosittaisia toimintasuunnitelmia laadittaessa. – Itselleni henkilökohtaisesti tärkeä kohta uudessa strategiassa on luonnon ja elämän itseisarvo, joka luo perustan FEE Suomen muille arvoille, kertoo järjestön puheenjohtaja Emma Kurenlahti.

Sinikka Kuntun kysymyksiin vastasi FEE Suomen puheenjohtaja Emma Kurenlahti.

Millainen matka strategian teko oli – mistä lähdettiin liikkeelle ja mihin tultiin?

Uuden strategian 2020–2024 laatiminen tuntui hyvin ajankohtaiselta, koska FEE Suomi on viime vuosina järjestönä kehittynyt uusiin suuntiin. Myös yhteiskunnallinen tilanne on muuttunut.

Aloitimme strategiaprosessin suunnittelun vuoden 2019 alussa. Strategian lähtökohtia pohdimme ensin järjestön hallituksen ja työntekijöiden kesken. Myöhemmin prosessiin osallistuivat myös FEE Suomelle tärkeät sidosryhmät, Vihreä lippu -toimijat, järjestön jäsenet ja muut työstämme kiinnostuneet.

Uuden strategian työstäminen oli lähes vuoden mittainen antoisa ja monivaiheinen prosessi. Suunnitelmallisesti ja syvällisesti toteutettu työ kannatti.

Yllättikö jokin asia sinut tai hallituksen strategiaa tehtäessä tai valmiissa strategiassa?

Yllättävintä oli ehkä se, että lähes kaikki toimijat, jotka osallistuivat suunnitteluun, olivat hyvin samoilla linjoilla FEE Suomen uudesta suunnasta. FEE Suomen roolia ei koettu enää ympäristökasvattajien yhteisön tapaamisten ylläpitäjäksi samalla tavalla kuin ennen. Nyt tärkeäksi koettiin esimerkiksi yhteiskunnallinen vaikuttaminen, viestintä ja Vihreä lippu -toimijoiden tukeminen.

Oletko jostain erityisen tyytyväinen tai ylpeä strategian teossa tai lopputuloksessa?

Olen todella ylpeä prosessista ja sen seurauksena syntyneestä uudesta strategiasta. Jokainen kohta on tarkkaan harkittu ja mietitty siten, että järjestömme voi vaikuttaa konkreettisesti ympäristökasvatuksen tulevaisuuteen omilla resursseillaan.

Mitkä asiat nostaisit tärkeimmiksi uudessa strategiassa?

Mielestäni strategia on kokonaisuus, josta ei voi nostaa esille erikseen tärkeimpiä asioita. Jokainen strategian kohta tukee FEE Suomen toiminnan kokonaisuutta. Itselleni henkilökohtaisesti tärkeä kohta uudessa strategiassa on kuitenkin luonnon ja elämän itseisarvo, joka luo perustan FEE Suomen muille arvoille. Tältä pohjalta on erityisen hienoa suunnitella ja toteuttaa järjestön työtä kestävyyskriisin aikakaudella.

Mikä hyöty strategiasta on järjestön toiminnalle? Miten sitä käytetään?

Strategia ohjaa järjestössä tehtävää työtä: FEE Suomen toiminnan tulee olla linjassa strategian kanssa. Strategiaa käytetään konkreettisesti toiminnan suunnittelun työkaluna esimerkiksi vuosittaisia toimintasuunnitelmia laadittaessa. Pohjimmiltaan strategia perustelee järjestön olemassaolon perimmäisen tarkoituksen.

Strategia on mielenkiintoinen ja myös toimintaa uudistava työkalu. Sen mukaisen toiminnan toteutumista on hienoa päästä seuraamaan lähivuosina. Kiitos vielä kaikille strategiatyöhön osallistuneille tahoille!


Haastattelu: Sinikka Kunttu


Lue strategia täällä

Julkaistu juttusarjassa:
Artikkelin aiheet:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 9 4541 8151
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.