Juurtumista ympäristöön aikuisten ja lasten tanssilla

riitta-JarkkoMandelin2019_MikaelAhlfors-2246 (002)

Tanssi tarjoaa näkökulmia elämään: juurtumiseen, kasvamiseen ja vaikuttamiseen. Tanssiteos on yhteyden ja osallisuuden peili ja Wildlife-esitys antoi käsityksen lasten maailmasta.

– Tanssiteoksen Wildlife sielu on läpi harjoituksen ollut katse ja katseen alla toimiminen. Taideosuuskunta Apinatarha ja sen alla Vapaa tanssikoulu tekevät luovaa työtä tanssi -ja taidekasvatuksen parissa, kertoo koreografi ja ohjaaja Jarkko Mandelin.

– Suomalainen yhteiskunta ei aina ole niitä joustavimpia ja sen saa välillä juuri lasten kanssa kokea. Tanssi antaa lapselle paljon ja kehittää lapsen itsetuntoa.

Tanssiteos on kuin yhteyden ja osallisuuden peili

Lasten liikkeet yksinkertaisesti vangitsevat. Tanssiin liittyy paljon liikeratoja, liiketaitoja, akrobatiaa, hyppyjä ja leikkiä. Aikuisten ja lasten välillä on latautunutta kehollista puhetta ja tuntemuksia olemisesta. Toisen ihmisen ymmärtämiseen tarvitaan joskus paljon.

Ensimmäinen askel on se, että suostuu rauhassa kuuntelemaan, mitä toinen haluaa sanoa. Kohtauksissa tanssijoiden rangat kiertyvät toisiinsa, maan vetovoima ja koko maailma on läsnä. Keskittymistä ja ajatuksia asioiden hallintaan, tasapainoa kehon liikkeissä, jotka vievät tarinaa sujuvasti eteenpäin.

Ilman tilaa ei ole mitään. Wildlife-teoksen idea on yhdessä oleminen, tunnelmien rakentaminen tempuilla ja notkeudella.  Teos liikkuu kohtauksesta kohtaukseen, kulisseja on vähän, vain punaiset ilmatyynyt, ehkä kuin huulet ja ilmapallot verkossa katossa ja sitten levällään, myös rikottavaksi tanssin lomassa. Esitys antaa käsityksen lasten maailmasta.

Kaikesta näkee, että teosta on tehty ajatuksella. Oppia on saatu seuraamalla tanssitaiteen tohtori Isto Turpeisen työtä Vantaan tanssiopistolla, mutta myös Breakdance-tanssista. Ohjaajan Breakdance-tausta on auttanut taiteen ja taitojen opetusta myös improvisaation keinoin.

Tanssin keinot tekijöille ja kokijoille katsomossa tarjoavat näkökulman elämään ja kasvuun. Voidaan juurtua ympäristöön ja tietää, missä seisomme, ja vaikuttaa omilla asenteilla yhteiskuntaan ja päätöksiin. Juuret pitävät ja tanssiteos on kuin yhteyden ja osallisuuden peili. Wildlife, maailmasta ja maailman ääriltä.


Teksti: Riitta Salasto


Kuvat: Mikael Ahlfors


Esitys Stoassa joulukuussa 2019. Kinitic Orchestra, Taiteen edistämiskeskus. Koreografia Jarkko Mandelin ja työryhmä, tanssi Sanni Giordani, Oskari Turpeinen, Lyyli Mandelin, Urho Mandelin, Oiva Mandelin ja Jarkko Mandelin, musiikki ja äänisuunnittelu Janne Hast, valosuunnittelu Jukka Huitila, pukusuunnittelu, Kirsi Gum.

Julkaistu juttusarjassa:
Artikkelin aiheet:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 9 4541 8151
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.