LYKE-verkoston ihmisiä: Harri Helin

harrihelin-muokattu

Pitkän linjan luontoaktivisti, projektipäällikkö Harri Helin työskentelee Ekokumppanit Oy:ssä Tampereella. Lue, mikä on hänen mielestään tärkeintä omassa työssä.


Siihen, että ryhdyin ympäristökasvattajaksi, on eniten vaikuttanut……

… biologian opettajani Reijo Linkoaho, joka aikoinaan värväsi minut luontokerho Alopexiin (= naali latinaksi). Vuosi oli 1969. Seuraava vuosi olikin ensimmäinen kansainvälinen luonnonsuojeluvuosi, jolloin alkoi niin sanottu saasteherätys.

Minuun itseeni on kohdistunut ympäristökasvatusta……

… luontokerhoajoista alkaen, hyvän kirjastonhoitajan, television luonto-ohjelmien ja viimeksi Turun yliopiston Ympäristönsuojelun kurssin ja kesäleirien kautta.

Tärkeintä työssäni on…

… herättää ajatuksia. Tilastot, prosentit ynnä muut sellaiset unohtuvat. Mielenkiinnon herättyä tietoa voi hankkia.

Tyypillinen arkipäiväni työssä sisältää…

… vastauksia tavallisten ihmisten kysymyksiin ympäristöasioista laidasta laitaan.

Työssäni minua innostaa erityisesti…

… pienten lasten aito into ja uteliaisuus. Kiersin kolmansia luokkia pitämässä ympäristöoppitunteja ja hämmästyin joka kerta oppilaiden tiedon tasosta positiivisessa mielessä.

En ikinä luopuisi työssäni…

… kankaisesta ympäristötietokeskus Moreenian kestokassista, josta kolmasluokkalaiset arpoivat eri esineitä, joiden ympäristövaikutuksia käsittelimme. Kassista pyrkii pakoon muuten Sanni Saukko, joka omassa pelissään kertoo salaisuuden.

Minulle merkityksellisintä ympäristökasvatukseen liittyvää kirjaa…

… on mahdoton sanoa. Teuvo Suomisen Lintujen katoava aateli herätti miettämään ympäristömyrkkyjä ja petovihaa, Pentti Linkolan Unelmat paremmasta maailmasta nimensä mukaisesti antoi toivoa, joku 70-luvun ekologian perusteos auttoi tajuamaan kokonaisuuksia ja riippuvuussuhteita.

Mieleeni on jäänyt hetki, kun…

… eräs lapsi kertoi kotonaan, että koulussa kävi tänään sellainen setä kertomassa, että ilmaista lounasta ei ole, vaan luonto on lopullinen maksaja. Ja että uusi tavara tuo onnen, joka kestää vain 28 minuuttia. Lapsen äiti oli vanha tuttuni, ja Facebookin välityksellä hän kertoi heti arvanneensa, kuka oli kyseessä.

Työskentelen ympäristössä…

… jonka hallitsen. Menen ajoissa paikalle, jotta ehdin katsoa, mistä saa vettä, missä ovat roska-astiat, montako niitä on ja mitä lajikkeita kerätään.

Toivoisin, että tulevaisuudessa…

… elämyksellistä luonto- ja ympäristökasvatusta lisätään. Todellinen rakkaus ei syty luokkahuoneessa oppikirjoja plaraamalla. Ekokumppanit vierailee kouluissa, järjestää tapahtumia ja tuottaa ympäristökasvatusmateriaaleja. Se on sertifioitu LYKEn kehittämiskeskukseksi. Ekokumppanit Oy:n omistajia ovat Tampereen kaupunki, Pirkanmaan Jätehuolto Oy ja Tampereen Sähkölaitos Oy.


Haastattelu: Niina Mykrä

Julkaistu Ympäristökasvatus-verkkolehden numerossa 4/2014

Julkaistu juttusarjassa:
Artikkelin aiheet:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.