LYKE-verkoston ihmisiä: Riitta Nykänen

Lyke / Nyyskä

Metsähallituksen luontopalvelut tarjoavat kouluille ja varhaiskasvatukselle erilaisia ohjelmia luontokeskuksissa ja mm. kansallispuistoissa. Toiminta on tärkeä osa LYKE-verkostoa. Riitta Nykänen on pioneeri, joka on kehittänyt Metsähallituksen luonto-opastusta syvempään ymmärtämiseen. Hän on tehnyt ympäristökasvatusta jo yli kolmekymmentä vuotta.


Siihen, että ryhdyin ympäristökasvattajaksi, on eniten vaikuttanut…

… lapsuus, kotona kuljettiin sienessä ja kalalla ja katseltiin otuksia. Olimme myös kulutukselle erittäin penseä perhe. Juureni Luonto-Liitossa, ehkä eniten. Huoli.

Minuun itseeni kohdistuu…

… käänteistä ympäristökasvatusta: Koko media tuottaa valtavat määrät kulutuksen ihailua, esimerkkejä, malleja, piittaamattomuutta, suhteellisuudentajuttomuutta, sekavaa informaatiota, valheita, viherpesua… Eri tahojen tiedeuutiset avaavat uusia ajattelumalleja. Opin muilta työtä tekeviltä, myös somessa.

Tärkeintä ja innostavinta työssäni on…

… välittää viestiä luonnon monimuotoisuudesta ja sen merkityksestä, sekä siitä, että kuluttamisen vähentäminen on luonnonsuojelua.

Tyypillinen arkipäiväni työssä sisältää…

… valitettavasti enimmäkseen tietokoneen tuijotusta, tietoaineistojen selaamista, suunnitelmien tekoa, kirjallista tuottamista. Joskus kouluttamista ja opastamista, jopa maastossa.

Masentavin päiväni töissä oli kun…

… koulutin MH-kausioppaita ja päivän loppupuolella kysyin yhtä asiaa lopetellessani, että onko jotakin kysyttävää. Koulutettava vastasi: ”Koska me saadaan lähtee?” Yleisemmin olen huolissani luonnon monimuotoisuuden tuntemuksen nopeasta vähenemisestä jopa luonnontieteellisen koulutuksen koulutusohjelmissa ja ylipäänsä ihmisten taitona.

En ikinä luopuisi työssäni… 

… luupeista, toki, enkä Rätistä. Rätti on 16 neliöksi taiteltu vanha lakanakangas, joka toimii vaikka minä. Laajemmin en luopuisi maastossa työskentelemisestä.

Minulle hyödyllisin ympäristökasvatukseen liittyvä kirja on…

Hyväksi havaittua, MH Luontopalveluiden julkaisu. Olen isolta osin tehnyt sen, koonnut parhaat kokemuksen laajalta porukalta. Aika kattava lumo-työkalu. Latautuu nopsasti ja taipuu moneen.

Parhaiten on jäänyt mieleeni…

… kun taivallettiin jossakin Vienan Vuokkiniemen ja Venehjärven välillä, meitä oli yksitoista. Pysähdyttiin kuuntelemaan hiljaisuutta syyssumussa suon saarekkeeseen ja kuultiin kalkatus, yli lensi yksitoista metsähanhea.

Työskentelen yleensä…

… siinä toivossa, että pinnan alla vaikuttaisi vahva virta viisaampaan elämään. Sen soisin tulevan pintaan. Ajan rajallisuus tekee levottomaksi, naiset ja lapset vahvistavat uskoa, että vielä ehditään.

Toivoisin, että tulevaisuudessa…

… havahduttaisiin realiteetteihin, syntyisi tasaus ja löytyisi kohtuus.


Haastattelu: Niina Mykrä

Juttu on julkaistu Ympäristökasvatus-lehdessä 4/2015

Julkaistu juttusarjassa:
Artikkelin aiheet:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.