Matkailuala innolla mukana ympäristökasvatustyössä

Kuva: Marketta Viljasaari

Kestävä matkailu kiinnostaa Suomessa sekä matkailijoita että matkailualan yrityksiä. Samanaikaisesti FEE Suomen Green Key -ympäristöohjelma kasvaa ja laajenee kohisten. Yle Uutiset nosti matkailun vastuullisuuden näkyvästi esille Matkamessujen yhteydessä tammikuussa. Kestävän matkailun vinkkejä pääsivät esittämään televisiouutisiin ja radioon myös messujen aikaan Suomessa vieraillut Green Key Internationalin johtaja Finn Bolding Thomsen sekä Suomen Green Keyn ohjelmajohtaja Marketta Viljasaari.

Ensimmäinen suomalainen leirintäalue sai Green Key -sertifikaatin

Finn ja Marketta puhuivat messuilla alan ammattilaisille myös Matkatoimistojen liiton Matkatieto-seminaarissa kannustaen yrityksiä kestäviin toimintatapoihin. Finn esitteli kansainvälisiä tutkimustuloksia, jotka osoittavat matkailijoiden kasvavan kiinnostuksen vastuullisiin matkailuvalintoihin.

Esityksessä pureuduttiin matkailuyritysten vastuullisuustyöhön konkreettisten käytännön esimerkkien kautta ja opastettiin, miten pienetkin matkailuyritykset voivat helposti työllään tukea YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030 -tavoitteita esimerkiksi Green Key -työn kautta. Green Keyn pohjana toimiva kansainvälinen ympäristökriteeristö on suunniteltu tukemaan Agenda 2030 -tavoitteita arjen työn kautta.

Matkamessuilla sertifioitiin myös uusia Green Key -kohteita. Nallikarin Lomakylä sai Green Key -sertifikaatin Suomen ensimmäisenä leirintäalueena ja johtaa ylpeänä leirintäalaa kohti entistä laajempaa vastuullisuustyötä. Suomen leirintäalueyhdistyksen toiminnanjohtaja ja Green Key -tuomariston jäsen Antti Saukkonen kiitteli tilaisuudessa Nallikarin Lomakylän hienoa työtä ja kannusti yrityksiä mukaan. Samassa tilaisuudessa myös Hotel Raumanlinna ja Hotelli Haikon Kartano & Spa saivat Green Key -sertifikaatit pitkäjänteisen ja monipuolisen ympäristötyönsä merkkinä.

Hatunnosto yli 70 hotellin ympäristötyölle

Green Keytä globaalisti luotaava Finn Bolding Thomsen on äärimmäisen vaikuttunut suomalaisten hotellien sitoutuneesta ja näkyvästä Green Key -ympäristötyöstä. Suomessa on nyt jo yli 70 Green Key -sertifioitua kohdetta, jotka tavoittavat vuosittain yli kolme miljoonaa matkailijaa. Mukana on hotelleja, pieniä majoitusliikkeitä ja nyt myös leirintäalue.

Ahvenanmaalla mukana on myös kahviloita ja ravintoloita, ja siellä museot ja muut matkailunähtävyydet voivat hakea Green Key -sertifikaattia. Maailmanlaajuisesti Green Key -sertifioituja kohteita on jo yli 2700.

Teksti & kuvat: Marketta Viljasaari

Julkaistu juttusarjassa:
Artikkelin aiheet: ,
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.