Mielipide: Koulut ovat tärkeässä roolissa, kun taistellaan meriemme uhkia vastaan

linneanjuttugirl-at-aquarium-centre-1920x1080

Meri on paras puskurimme ilmastonmuutosta vastaan ja kalastus tuottaa kuudenneksen kaikesta kuluttamastamme eläinproteiinista. Samanaikaisesti maailman meret eivät ole koskaan olleet näin suuren paineen alla. Suomalaisilla opettajilla ja kouluilla on tärkeä tehtävä aikamme suuren kohtalonkysymyksen ratkaisemisessa.


Merestä happea, ravintoa, elinkeinoja ja puskuria ilmastonmuutosta vastaan

Kala on vaihdetuin elintarvike maailmassa – sillä käydään kauppaa paljon enemmän kuin esimerkiksi banaaneilla, kahvilla tai sokerilla. Joka kymmenes maailman ihmisistä on myös riippuvainen kalastuksesta ja kalateollisuudesta elinkeinona ja merenelävät muodostavat 17 prosenttia maailman eläinproteiinista.

Mutta meret eivät ole ainoastaan ihmiskunnan tärkeimpiä ruoan lähteitä. Ne ovat myös paras puskurimme ilmastonmuutosta vastaan, koska ne käyttävät hiilidioksidia ja tuottavat happea, jota hengitämme. Happi joka toiseen sisäänhengitykseemme tulee meristä. Meremme ovat siis maanpäällisen elämän edellytys.

Meritietous eli ymmärrys siitä, miten meri vaikuttaa meihin ja me siihen, on yksi suurimmista aiheista nyt alkavalla YK:n Merien Vuosikymmenellä (UN Ocean Decade). Projektin tavoitteena on estää meriemme kunnon huonontuminen ja edistää kestävää kehitystä sekä merissämme että rannikkoalueillamme. Meritietous on yksi avaimista näiden tavoitteiden saavuttamiseen.

Materiaaleja luonnontieteiden ja kotitalouden opetusohjelmiin

Työskentelemällä kestävän kalastuksen eteen MSC pyrkii tekemään kaikkensa säilyttääkseen pinnanalaisen elämän meressä. Sininen MSC:n ympäristömerkki auttaa kuluttajia löytämään vastuullisesti pyydetyn kalan ja äyriäiset kaupassa ja ravintolassa helposti ja vaivattomasti. Lihan vaihtaminen kalaan on myös konkreettinen tapa vähentää kasvihuonepäästöjä.

Olemme vakuuttuneita siitä, että koulut ovat avainasemassa lisäämään tietoutta meriemme merkityksestä ihmisten tulevaisuudelle. Olemme myös sitä mieltä, että suomalaisilla opettajilla ja kouluilla on todellinen mahdollisuus vaikuttaa.

Suurista haasteista kertomisen lisäksi meidän tulee antaa koululaisille myös toivoa – ja työkaluja paremman tulevaisuuden luomiseen. Juuri tästä syystä olemme MSC:llä luoneet meri- ja kalastusaiheisia opetusmateriaaleja ala- ja yläkoululaisille. Materiaalit on suunniteltu sopimaan sekä luonnontieteiden että kotitalouden opetusohjelmiin.

Ympäristön kannalta kestävä kalastus on välttämätöntä, jotta voimme torjua ilmastonmuutoksen vaikutuksia meren elämään, turvata biologisen monimuotoisuuden ja varmistaa tulevaisuuden ruokaturvan. Ymmärtämällä meriämme paremmin ja kunnioittamalla niitä myös tulevaisuuden sukupolvet voivat saada vatsansa täyteen näitä herkkuja vahingoittamatta elämää ja resursseja meren pinnan alla.


 

Teksti: Linnéa Engström

Kirjoittaja on ympäristömerkintäohjelma MSC:n (Marine Stewardship Council) Skandinavian ja Itämeren alueen ohjelmajohtaja.


MSC:n materiaaleja opetukseen


Julkaistu 2.2.2021

Julkaistu juttusarjassa:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 9 4541 8151
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.