Nallikarin lomakylä ja Solliden Camping – kestävän leirintäaluematkailun suunnannäyttäjät

Solliden

Nallikarin Lomakylä Oulussa ja Solliden Camping Paraisilla ovat Suomen ensimmäiset Green Key -ympäristösertifikaatin saaneet leirintäalueet. Green Key kannustaa muutkin Suomen leirintäalue- ja mökkikyläyrittäjät mukaan tekemään vaikuttavaa ympäristötyötä.

Nallikarin lomakylä: majoitusta kesäisin ja talvisin ympäristöä säästäen

Matkataanpa hieman ajassa taaksepäin. Joulukuinen Nallikari on lumen verhoama talven ihmemaa. Upea hiekkaranta Nallikarin lomakylän kupeessa on paksun lumikinoksen peittämä ja Perämeri on jäässä. On aika tutustua Nallikarin Lomakylän ympäristötyöhön.

Lumen keskellä seisoo yli 20 huipputasokasta huvilamökkiä, lähes 30 lomamökkiä sekä matkailuajoneuvoalue, jotka tarjoavat majoitustilaa myös talvimatkailijoille. Kesällä matkaajien käytössä on uusia kesämökkejä ja telttailualue. Kahvilasta saa lämmittävän kupin kaakaota ja vastaanotosta voi vaikkapa lainata allensa Fat Biken ja lähteä tutustumaan läheisiin luontopolkuihin.

Luontoretkeily onkin tärkeä osa Nallikarin Lomakylän toimintaa. Green Key -ohjelmaan liittymisen myötä myös muun muassa veden ja energian säästö, pesuaineiden ja paperituotteiden ympäristöystävällisyys, uudistetun kahvila-ravintolan lähi- ja luomutuotevalikoima sekä ympäristötyön systemaattisuus on viilattu kuntoon.

Matkamessuilla tammikuussa Nallikarin Lomakylän henkilöstölle ojennettiin Green Key -sertifikaatti merkiksi heidän työstään ympäristöystävällisemmän matkailun hyväksi. Tilanne oli historiallinen: Nallikarin Lomakylä on Suomen ensimmäinen Green Key -sertifioitu leirintäalue-mökkikylä.

Solliden Camping: luontoliikuntaa upeassa maisemassa, siivousta ilman kemikaaleja

Solliden Camping puolestaan kylpee jo toukokuisessa auringonvalossa, kun heidän auditointipäivänsä koittaa. Green Key -auditointiin on valmistauduttu läpi talven, alueen avautumista kesäkaudeksi odotellen.

Ympäristötyöhön suhtaudutaan sydämellä Paraisten saaristoidyllissä sijaitsevassa Sollidenissa, jossa vierailijat voivat yöpyä tunnelmallisissa muutaman hengen mökeissä ja leirintämajoituksessa aivan meren rannalla, upeissa maisemissa.

Vierailijoita kannustetaan pyöräillen, kävellen, soutuveneillä tai kajakeilla tutustumaan lähiluontoon ja paikallinen kalastajayrittäjä vastaa kahvila-ravintolan kalatarjonnasta. Leivotaanpa leipäkin itse paikan päällä, ja omasta puutarhasta kerätään lisää lähiruokaa.

Green Key -kriteeristön vaatimuksena on, että kaikkien päivittäisessä käytössä olevien pesuaineiden tulee olla ympäristömerkittyjä. Sollidenissa puhtaanapidon ympäristöystävällisyys on kuitenkin viety astetta pidemmälle: siivous hoituu täysin kemikaalittomasti moderneilla mikrokuitutuotteilla ja vedellä.

Maailmalla Green Key -sertifioituja leirintäalueita ja mökkikyliä on jo satoja. Suomen noin 80 sertifioitua majoituskohdetta ovat suurimmilta osin hotelleja, mutta kuitenkin myös jokunen pienempikin yritys on lähtenyt jo mukaan, kuten Lossiranta Lodge Savonlinnasta, Nuorisokeskus Villa Elba Kokkolasta ja uusimpana Kaidan Kiho Villas ja Tuukkalan Tila B&B Ristiinasta. Ehkäpä ensi vuoden keväänä Green Key -lippu liehuu jo kymmenien leirintäalueiden ja mökkikylien saloissa.

Teksti: Elina Harju

Kuva Sollidenin rannalta Paraisilta: Solliden.

Julkaistu juttusarjassa:
Artikkelin aiheet:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi ry
Lintulahdenkatu 10

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi!
Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.