Pienet muutokset omassa toiminnassa ovat suuria muutoksia yhteiskunnassa

niina-lyke-Juha_Rantanen_otsikkokuva.jpg-verk1-2021

Kysyntä ulkona oppimiselle ja luontokasvatukselle vahvistuu, ja sen myötä luonto- ja ympäristökoulupalveluja tarjoavien LYKE-verkosto laajenee jatkuvasti. Tällä kertaa esittelyssä on aktiivisesti verkoston toimintaan mukaan hypännyt Juha Rantanen. Hän on Jämi Sportsin yrittäjä ja sen puitteissa toimivan Juhan liikkuva luontokoulu Karhun perustaja Jämijärveltä. Hän esittelee itsensä nelikymppiseksi ympäristökasvatukseen hurahtaneeksi liikunta-alan ammattilaiseksi, joka on tasapainoillut opetustyön ja yrittäjyyden välimaastossa jo 13 vuotta.


Siihen, että ryhdyin ympäristökasvattajaksi, on vaikuttanut…

… yritykseni toiminnan vaatimat muutokset. Kiinteitä tiloja ei enää ole, toimintani on nykyisin liikkuvaa toimintaa. Minulla on halu siirtää luonnossa liikkumisen perinteitä ja luonnollisuutta lapsille.

Parasta työssäni on…

… jatkuva muutos. Kahta samanlaista päivää ei ole. Kohtaan työssäni valtavasti uusia ihmisiä ja saan kontakteja kaikkialle.

Minulle tärkeä ympäristökasvatukseen liittyvä oivallus on, että…

… pienet muutokset omassa toiminnassa ovat suuria muutoksia yhteiskunnassa. Ulkona voi oppia asioita kenenkään opettamatta.

En ikinä luopuisi työssäni…

… ihmisten kanssa olemisesta, vaikka tietenkin kaipaan myös omaa aikaa. Muiden kanssa uuden oppiminen on upeaa ja kannustavaa.

Viime aikoina olen innostunut…

… rakentamaan seikkailuautoa elinkaarensa lopussa olevasta bussista. Autoon tulee välineistö ympäristökasvatukseen ja ympärivuotiseen ulkoliikuntaan.

Toimintavinkkini Ympäristökasvatus-lehden lukijoille on…

… vapaa joutilaisuus. Mene ulos luontoon nauttimaan, hiljentymään ja olemaan. Vapaassa joutilaisuudessa sinun pitää vain olla, tekemättä mitään.


Haastattelu: Niina Mykrä


Julkaistu 2.2.2021

Julkaistu juttusarjassa:
Artikkelin aiheet:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 9 4541 8151
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.