Ulko-opetusta ja yhdistystoimintaa – ympäristökasvatusta luonnossa

ulla-ulko-opet-verk2-2019

Ulko-opet ry on Suomen Ladun jäsenyhdistys, jonka yhtenä tavoitteena on koota ympäri Suomea ulko-opetuksesta kiinnostuneet henkilöt yhteen. Yhdistyksen aktiiviset puuhanaiset Sanna Jahkola, Virpi Jussila, Ulla Myllyniemi ja Noora Säily kokoontuvat säännöllisesti suunnittelemaan yhdistyksen toimintaa. Tapaamisissa käy iloinen porina ja ihania ideoita lentelee ilmassa. Perustamiskokous pidettiin marraskuussa 2016 Luontokeskus Haltiassa ja toiminta on lisääntynyt kiihtyvällä tahdilla. Hyviä ideoita on välillä niin paljon, että pitää rauhassa pohtia, missä järjestyksessä niitä toteutetaan.

 

Yhdistyksen tavoitteena on saada ulko-opetusta tunnetummaksi ja vinkata uusista ideoista, materiaaleista ja tutkimuksesta. Tällä hetkellä Ulko-opet järjestävät tapahtumia kuukausittain. Tämän kevään ohjelmassa on muun muassa pari toiminnallista kirjavinkkausta, Varga Nemeney -matematiikkaan kehitetyn neliömetrin esittelyä, patikkaretki kansainvälisen Ulkoluokkapäivän iltana ja hitiksi kehittynyt pedagogisten pihapelien jatko-osa.

Ulko-ope Noora Säily.

Uusia ideoita, vertaistukea ja yhteisöllisyyttä

Sanna ja Ulla ovat kumpikin luokanopettajia ja yhdistyksen perustajajäseniä. Sävelet olivat selvät jo heti ensi metreiltä. Ulko-opetus on mahtava juttu, mutta moni meistä puurtaa yhä asian kanssa ihan yksin. Jotain tarvittiin, jotta saisimme samasta asiasta innostuneet yhteen. Tästä tarpeesta syntyi Ulko-opet ry. Mukana on perustamisesta asti ollut ulko-opetuksesta innostuneita opettajia monipuolisesti; on varhaiskasvattajia, luokanopettajia, aineenopettajia, erityisopettajia, toisen asteen tai ammatillisen puolen opettajia, seikkailukasvattajia, ympäristökasvattajia ja kouluttajia. Virpi liittyi mukaan työskennellessään kiertävänä ulko-opena oman kuntansa alueella ja Noora puolestaan toimiessaan metsäeskarin opena ja aktiivisena bloggaajana.

Parasta yhdistyksen toiminnassa on uudet ulko-opetusideat, vertaistuki ja yhteisöllisyys. Voimana se, että olemme kaikki kiinnostuneet samasta asiasta, mutta kukin tarkastelee ulko-opetusta omasta näkökulmasta. Kun esimerkiksi Suomen Ladun perheliikunnan hankkeessa kehitettiin lautapeleistä liikunnallisia ulkopelejä, virisi meillä kaikilla heti ideoita, miten niistä saisi toiminnallisen oppimisen välineitä, malleja ja pelejä ulko-opetukseen. Toiminnassa huomaa nopeasti, että yhdessä olemme enemmän.

Viime aikoina olemme innostuneet miettimään, miten vapaaehtoistyötä voitaisiin kehittää ja levittää niin, että Ulko-opet ry:n toimintaa olisi kaikkialla Suomessa. Yhteistyötä teemmekin Suomen Ladun, Suomen ympäristöopisto Syklin sekä luonto- ja ympäristökoulujen Lyke-verkoston kanssa. On aivan ihanaa huomata, että toiminnastamme ollaan kiinnostuneita.

Haaveilemme, että kaikki rohkaistuisivat kokeilemaan ulko-opetusta ja soveltamaan sitä lasten, oppilaiden tai opiskelijoiden kanssa. Tärkeää olisi myös se, että kaikki löytäisivät tukea ja uusia ideoita riippumatta, kokeileeko ulkona opettamista ensimmäistä kertaa vai onko jo konkari. Olisi hienoa, jos Ulko-opet näkyisivät ja kuuluisivat koko Suomessa niin hyvin, että kaikilla lapsilla ja oppilailla olisi mahdollisuus kokea ulkona oppimisen tuomaa oppimisen iloa, oivaltamista ja uudenlaisia näkökulmia opittavaan ja elämään.

Otalammen 3A-luokka pihakimbleä pelaamassa.

Vinkkimme: Pihakimble

Käytä Suomen Ladun pihapeli Kimbleä lajitunnistukseen, kertotauluihin, kymppipareihin, sanaluokkien tunnistamiseen, alkuäänteisiin, englannin sanoihin tai vaikka liikennemerkkeihin. Kysymykset ja vastaukset voivat olla pelikartoissa tai piirin sisällä liikkuvan asiantuntijan käsissä.

 

Teksti: Sanna Jahkola

Jutun ylimmässä kuvassa Sanna Jahkola, Ulla Myllyniemi ja Virpi Jussila.

                         

Julkaistu juttusarjassa:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.