Ympäristökasvatuksen vaikuttamistyön voittoja

20200205_opetusministeri

Vaikuttamistyötä pidetään monesti etäisenä, monimutkaisena ja hitaana tapana muuttaa maailmaa. Kuluneen puolen vuoden aikana olemme kuitenkin saaneet kannustavia kokemuksia siitä, että ympäristökasvatuksen vaikuttamistyö todella kannattaa.

Vaikuttamistyötä teemme Pyöreän pöydän ryhmässä, johon kuuluu ympäristökasvatusta toteuttavia järjestöjä ja muita tahoja. FEE Suomi koordinoi Pyöreän pöydän toimintaa. Yhteiset tavoitteemme ovat viitoittaneet vaikuttamistyötämme.

Ympäristökasvatuksen voittoputki alkoi siitä, että saimme vuonna 2019 uuteen hallitusohjelmaan kaksi ympäristökasvatuksen kirjausta. Tästä se lähtee: kun meille tärkeät kirjaukset löytyvät hallitusohjelmasta, on helpompaa ja perustellumpaa vaatia toimia ympäristökasvatuksen edistämiseksi.

Lisää rahaa luvassa ympäristökasvatukseen

Jo syksyllä alkoi näkyä merkkejä siitä, että Suomen uusi hallitus myöntää kirjauksien lisäksi myös rahaa: ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen toimesta luonto- ja ympäristöjärjestöjen avustuksiin lisättiin huikeat 400 000 euroa vuodelle 2020. Ympäristökasvatuksen kannalta tämä on merkittävää, koska ympäristökasvatusta toteuttavat järjestöt saavat lisää rahaa työhönsä ja tästä potista rahoitetaan myös valtakunnalliset ympäristökasvatuksen hankkeet. Tämä oli ympäristökasvatuksen ensimmäinen voitto uudella hallituskaudella!

Kestävä elämäntapa painopisteeksi ja korvamerkitty lisärahoitus

Toinen ympäristökasvatuksen voitto tuli ilmi juuri ennen joulua: opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstökoulutuksen yhdeksi pääteemaksi vuosille 2020–2023 valittiin Kestävän elämäntavan vahvistaminen. Koulutuksissa voidaan käsitellä esimerkiksi ilmastoasioita, luonnon monimuotoisuutta ja kiertotaloutta. Lisäksi ilmastovastuullisuuden ja kestävän kehityksen hankkeille sekä seksuaali- ja tasa-arvokasvatuksen hankkeille oli korvamerkitty jopa puoli miljoonaa lisärahoitusta!

Kohti kestävää koulua

Viime syksynä pohdimme Pyöreässä pöydässä, että ympäristökasvatus tarvitsisi nyt jotain todella suurempaa, ja esiin nousi ajatus Kestävä koulu -ohjelmasta (vrt. Liikkuva koulu). Kyseessä olisi valtakunnallinen, hallituksen erikseen rahoittama ohjelma, joka tavoittaisi eri koulutusasteet. Ajatusta Kestävästä koulusta pääsimme esittelemään jo syksyllä opetusministerille sekä ympäristö- ja ilmastoministerille.

Ajatusta pidettiin hyvänä, ja opetusministeri Li Andersson ehdotti meille tapaamista. Helmikuun alussa tapasimmekin uudelleen ja esittelimme tarkemmin visiotamme Kestävästä koulusta. Meidän ympäristökasvatusalan toimijoiden visio vastasi opetusministerin ajatuksia. Asian valmistelu etenee: tulisiko tästä ympäristökasvatuksen seuraava voitto?

Vaikuttamistyö ei ole välttämättä kaukaista ja hidasta, vaan sen tulokset voivat joskus tulla nopeastikin. Tärkeintä on konkretia: selvät päätökset ja tietysti raha, koska sen avulla mahdollistetaan toiminta.


Teksti: Sinikka Kunttu

Kuvat: Mika Parkkari ja Matti Aalto

Jutun pääkuvassa: Sinikka Kunttu (FEE Suomi), opetusministeri Li Andersson, Kati Vähä-Jaakkola (BMOL) ja Niina Mykrä (LYKKY) 6.2.2020.

Julkaistu juttusarjassa:
Artikkelin aiheet:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 9 4541 8151
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.