Ympäristökasvatusta koronan varjossa

Sinikka_pääkir2019

Millaisella mielellä me aloitamme tämän syksyn? Monella on varmasti päällimmäisenä epävarmuus tulevasta. Koko Suomi odottaa, miten koronavirus etenee ja millaisin rajoituksin voimme tätä syksyä suunnitella ja elää. Opettajia, kasvattajia ja muita lasten ja nuorten parissa työskenteleviä koronatilanteen kehittyminen mietityttää ja huolettaakin.


Me järjestöissä työskentelevät olemme myös koronan takia joutuneet muuttamaan monia suunnitelmiamme. Toiminta ja tapahtumat ovat siirtyneet yksi toisensa jälkeen verkkoon: valtakunnalliset varhaiskasvatusmessut, opettajankoulutukset, seminaarit, työpajat ja myös suurin osa syksyn kokouksista. Korona-ajan myötä järjestön toiminta muuttaa paljon muotoaan.

Koronan aiheuttamat tunteet ja muutokset elämäämme ja työhömme näkyvät odotetusti tämänkin verkkolehden sisällöissä. Yhtäältä voi jo tuntua siltä, että tekisi mieli lukea ja ajatella jotain ihan muuta. Toisaalta koronan aiheuttamat muutokset elämäämme ja ehkä ajatteluummekin ovat niin suuria, että moni aihe ympäristökasvatuksessa lopulta kiertyy koskettamaan myös koronaa. Tämän lehden koronaa sivuavissa artikkeleissa on kuitenkin valoa ja toivoa.

Niina Uusitalo tuo Biofilia – yhteydestä luontoon -hankkeesta kertovassa artikkelissaan esille hienosti: ”Koronakevään poikkeusolojen keskellä moni suomalainen on herännyt kokemaan ja tuntemaan omaa luontosuhdettaan uudella intensiteetillä.” Moni on kertonut löytäneensä luontoretkeilyn ja luonnon hyvää tuovan vaikutuksen uudelleen tai jopa ensimmäistä kertaa elämässään.

Korona-aika on myös mahdollisuus tuulettaa vanhoja tapoja ja käytäntöjä. Monika Salmivallin artikkelissa kuvaillaan, miten Vihreä lippu -toimintaa onnistuttiin toteuttamaan poikkeuksellisena keväänä. Haastateltu opettaja Mikko Melamies kuvaa hyvin muutoksen tuomia mahdollisuuksia: ”Etäopetukseen siirtyminen ja myös sieltä takaisin siirtyminen synnytti luovan kaaoksen, jossa oli helppo tuulettaa vanhoja – – toimintamalleja uusiksi.”

Melamiehen pohdintaan on helppo yhtyä. Korona pysäytti tavanomaiset tavat toimia, mutta avasi samalla mahdollisuudet muuttaa totuttuja tapoja ehkä uudenlaisiksi – niin yksilön, koulun kuin yhteiskunnankin tasolla. Tämä on myös mahdollisuus ympäristökasvatukselle: olla mukana luomassa ja tukemassa uutta, parempaa ja kestävämpää tulevaisuutta.


Teksti: Sinikka Kunttu

Kuva kirjoittajasta: Matti Aalto

Julkaistu juttusarjassa:
Artikkelin aiheet:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 9 4541 8151
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3