Suomen Latu tarjoaa matalan kynnyksen ympäristövaikuttamista vauvasta vaariin

mari-luupit-2-2020

Moni ympäristökasvattaja on varmasti matkallaan törmännyt Metsämörrin sanomaan luonnon ja ympäristömme huolehtimisen merkittävyydestä. Roskaamattomuutta opetetaan tarinan kautta ja ekologisiin valintoihin kannustetaan esimerkiksi retkieväiden valinnoissa. Opit aloitetaan jo 1–3-vuotiaiden lasten kanssa Metsämyttys-toiminnalla. Ympäristöstä välittämisen arvoja on mahdollisuus ylläpitää Metsämörrin sanoman kautta aina Metsävaeltajiin eli koululaistoimintaan asti.


Suomen Ladun ympäristökasvatuksen tarjonta ulottuu kuitenkin vauvasta vaariin. Perusarvoissa kulkee ajatus osallisuudesta ja kestävästä elämäntavasta. Erityisesti Luonnossa kotonaan -toimipaikoilta edellytetään näihin arvoihin sitoutumista.

Monet tapahtumat, kuten esimerkiksi vuosittainen Ulkona kuin lumiukko, herättävät keskustelemaan ilmastonmuutoksesta ja sen konkreettisesta ilmentymästä, lumen vähyydestä tai paljoudesta. Tapahtumat kutsuvat yhteisen toiminnan äärelle. Tavoitteena onkin löytää jokaiselle oma tapa ulkoilla, osallistua ja vaikuttaa.

Suomen Ladun vahva viesti on vaalia jokamiehenoikeuksia ja -velvollisuuksia. Kaikessa toiminnassa ulkoilijoita ohjataan kokonaisvaltaisesti ympäristövastuullisiin toimintatapoihin.

Lähiluonto on vielä avoinna meille

Suomen Latu koostuu 185 jäsenyhdistyksestä. Uusimpiin kuuluu tällä hetkellä Ulko-opet ry. Heidän kauttaan organisoidaan tänä keväänä myös Ulkoluokkapäivää. Teemapäivä on 14.5., mutta varsinaisen päivän viettoa merkittävämpää on saada yhä useampi ryhmä ulos oppimaan ja leikkimään. Jotta saamme osoitettua koko maailmalle Suomen osaamisen tässäkin asiassa, organisaatio toivoo kirjattavan osallistumiset ulkoluokkapäivän verkkosivuille.

Tätä kirjoittaessa elämme tilanteessa, jossa koulunkäyntiä on siirretty etäopetukseen ja yhteisiä kokoontumisia rajoitetaan. Lähiluonto, puistot ja metsät ovat kuitenkin meille kaikille vielä avoinna. Suomen Latu kannustaa osaltaan niin varhaiskasvatuksen ammattilaisia ja opettajia kuin perheitä lähtemään ulos ihmettelemään kevättä ja aistimaan kesän tuloa.

Ladun lastentoiminta kerää nettisivuille vinkkipankin, josta jokainen saa metsäretkelleen jotakin. Perheliikunnan sivuilta löytyy myös valmista materiaalia luontokuntosalikorteista luontobingoon.

Uutena Suomen Ladun koulutuksena on tarjolla Tunteet hukassa -koulutukset. Tämä koulutus antaa menetelmiä käsitellä esimerkiksi tunteita, joita yhteiskunnan tila meissä herättää.


Teksti: Mari Parikka-Nihti

Marin toimintavinkki


Suomen Ladun vinkkejä perheliikuntaan

Osallistu Ulkoluokkapäivään

Julkaistu juttusarjassa:
Artikkelin aiheet: ,
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs

00500 Helsinki

+358 9 4541 8151
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.