Luonto-Liiton kevätseuranta juhlii 40-vuotista taivaltaan. Ensimmäisen kerran kevään etenemistä seurattiin vuonna 1976. Tänä vuonna teemana on tuttujen kevätlajien lisäksi lehtipuut ja pensaat, jotka tarjoavat ravintoa pölyttäjille. Kevättä havainnoitaessa saadaan paitsi iloa ulkona olemisesta myös tietoa ilmaston muuttumisesta.
Kevätseurantaa kaikenikäisille
Kevätseurannassa tutkitaan kevään edistymistä keväisten eläin- ja kasvilajien avulla. Kevätseurantaan voi osallistua ilmoittamalla ensihavaintonsa sekä lajien runsastumisen kevätseurantaviikonloppuina.
Seurannan kohteena on yhteensä 41 vakiolajia ja vuosittain vaihtuvat teemalajit. Lapsille on oma kevätseurantamateriaali, jossa vaklataan 13 tutun lajin ilmaantumista maisemiin.
Varhain kukkivat puut ja pensaat tarjoavat ravintoa pölyttäjähyönteisille. Tänä vuonna haluamme kiinnittää huomiota erityisesti lehtipuihin ja pensaisiin, jotka mahdollistavat monien muiden lajien esiintymisen ympäristössään. Teemalajeina seurataan haavan ja koivun lehtien avautumista sekä haavan, näsiän, tuomen ja vaahteran kukintaa. Lasten kevätseurannassa seurataan, koska ensimmäinen kimalainen ilmaantuu pörräämään pajun kukkiin.
Suuntaa retkelle, kun kevätaurinko alkaa lämmittää
Kevään alkamisajankohta vaihtelee vuosittain paljon, mutta kevään aikaistuminen ilmastonmuutoksen myötä voidaan havaita myös kevätseurannan kautta tulevista lajihavainnoista. Monet muuttolinnut saapuvat Suomeen nykyään aikaisemmin kuin kevätseurannan alkuvuosikymmeninä.
Kevätretkelle kannattaa lähteä, vaikka kaikki seurantalajit eivät olisi tuttuja. Osallistujien yksittäisetkin havainnot ovat tervetulleita ja niitä voi ilmoittaa joko netissä tai lähettämällä paperisen kevätseurantakortin Luonto-Liittoon.
Materiaaleja voivat tilata esimerkiksi koululuokat, eskariryhmät, luontokerhot, iltapäivätoimintaryhmät sekä yksittäiset ihmiset. Lasten kevätseuranta ilmestyy myös Luonto-Liiton lastenlehti Siepon liitteenä.
Teksti: Malva Green