Luontoa, historian tuntua ja taidetta Vallisaaren kesässä

riitta-Vallisaari Lehmuskuja.png-2-2020

Helsingin merialueella sijaitsevassa Vallisaaressa on valmistauduttu Sama meri -biennaalikesään. Vallisaaren mielenkiintoinen luonto ja historia tarjoavat upean paikan taide-elämyksille. Biennaalin nimi ”Sama meri” viittaa yhteen kytkeytymiseen ja keskinäiseen riippuvuuteen. Kansainvälisen Helsinki Biennaalin olisi tarkoitus levittäytyä saarelle noin 40 taiteilijan teoksilla 12.6.–27.9.2020. Tapahtumiin saattaa tulla muutoksia johtuen poikkeusoloista. Toivomme parasta!


Sama meri -biennaali

– Olemme valmistautuneet Biennaali-kesään monin tavoin. Saareen rakennetaan vesi- ja viemäriverkostoa, Biennaali-näyttelytiloja vanhoissa rakennuksissa ja kellarissa on kunnostettu, uusi vesibussilaituri on asennettu ja lisäksi DNA on rakentanut saareen tukiasemamaston parantamaan saaren matkapuhelinverkon kuuluvuutta. Paljon muutakin kohennusta on käynnissä tulevaa kesää varten, kertookin Metsähallituksen Rannikon luontopalveluista erikoissuunnittelija Aino von Boehm.

Tapahtuman järjestäjä on Helsingin taidemuseo HAM. Luvassa on kuva- ja äänitaidetta, installaatioita, videoita, elokuvia ja performansseja. Osa teoksista näkyy kauas. Jaakko Niemelän (s. 1959) kuusimetrinen installaatio Laituri 6 näyttää esimerkiksi, mille korkeudelle merenpinta nousisi, jos Grönlannin pohjoinen jääpeite sulaisi kokonaan. Vallisaari Lighthouse puolestaan on majakka, joka kasvaa ulos bunkkerimaisen hissirakennuksen katosta. Pariisissa työskentelevä japanilaissyntyinen taiteilija Tadashi Kawamatan (s. 1953) inspiroitui Vallisaaren maanalaisesta tunneliverkostosta ja saaren asumattomuudesta.

Taideteokset sijoittuvat eri puolille saarta Aleksanterin kierroksen varrelle. Reitin pituus on noin kolme kilometriä ja se sopii hyvin myös lasten ja nuorten ympäristökasvatukseen. Jokainen teosidea ja -paikka on arvioitu luonnonsuojelun ja historiallisten rakennusten säilymisen näkökulmasta. Taidetapahtuman pääkuraattoreina toimivat HAMin näyttelypäällikkö Pirkko Siitari ja julkisen taiteen päällikkö Taru Tappola.

Helsingin kaupungin kulttuurikeskukset ovat mukana luomassa ohjelmatarjontaa myös eri puolille kaupunkia lapsille ja nuorille. Näin yhä useampi kaupunkilainen voi osallistua biennaaliin. Yleisölle maksuton biennaali järjestetään ympäristöä kunnioittaen ja sille tehdään ympäristöohjelma. Tukijana on Jane ja Aatos Erkon säätiö.

Kasken Kierto, Poltettu maa -näyttely Vallisaaressa kesällä 2017.

Kasken Kierto ympäristötaiteen avaajana

Kasken Kierto -taideteos aloitti kesällä 2017 Vallisaaren taide-elämän. Komeasti hulmusivat merituulessa kaskenpoltosta kertovat kankaalle painetut kuvat. Ihmisen muokkaaman luonnon keskellä oli esillä kuvia luonnon muokkaamisesta. Helsingin kasvot saivat uusia piirteitä, kun niitä silloin katseli Suomenlinnan takaiselta saarelta.

Teoksen tekijät olivat valokuvaaja Sanna Saastamoinen-Barrois ja taidehistorioitsija Marjatta Levanto. Metsähallitus oli mukana pyhässä taidehankkeessa, kun esikuvana oli kuuluisa Eero Järnefeltin (1863–1937) taulu Raatajat rahanalaiset. Tekijöille taiteen ja luonnon yhdistäminen on ollut tärkeää jo vuosien ajan. Näyttelyitä on ollut useina vuosina Pariisissa ja Suomessa, muun muassa Punkaharjulla kesällä 2019 ja Hyvinkään Asuntomessuilla vuonna 2012.

Vallisaaren mielenkiintoinen luonto ja historia

Vallisaarella on mielenkiintoinen historia aina 1500-luvulta alkaen. Puolustusvoimat ilmoitti luopuvansa Vallisaaren hallinnasta vuonna 2008. Retkikohteena Vallisaari on ainutlaatuinen historia- ja luontokohde. Saarella riittää tutkittavaa sotilasajoilta säilyneissä vanhoissa rakennuksissa ja villissä luonnossa. Maisemat saaren sisällä ja ulos merelle ovat upeita. Pienet retkeilijät ihastuvat myös ohi kiitäviin laivoihin tai kanootteihin. Saarta kiertävät hyväkuntoiset, myös lastenvaunuille sopivat polut.

Kasvilajisto on runsas, on yli tuhat eri perhoslajia, joista osa on uhanalaisia. Saarella viihtyvät lepakot, mäyrät ja huuhkaja. Reitin varrella on oivia taukopaikkoja lapsiperheille. Muutama kahvilakin on.    

Retkeilijöitä opaskartan luona Vallisaaressa.

Vallisaaren ja Kuninkaansaaren rauha on tarjonnut viihtyisän elinpaikan monille eläimille. Ympärivuotisesti saarella elää jokunen valkohäntäkauris, metsäkauriita enemmänkin. Hirvet vierailevat saarilla uiden Santahaminasta ja Laajasalosta.

Ihmisten saapuessa poluille eläimet hakeutuvat pakoon suojaisiin paikkoihin. Yksi tällainen paikka jää Vallisaaren eteläosaan. Sitä pidetään toistaiseksi yleisöltä suljettuna jyrkänteiden ja romahdusvaarassa olevien rakenteiden takia. Tarkkasilmäisimmät saattavatkin nähdä pusikossa välähdyksen saaren asukeista. Voit myös bongata mielenkiintoisia vesilintuja.

Aleksanterin kierros on kolme kilometriä ja Kuninkaansaaren kierros 2,5 kilometriä. Vallisaari retkikohteena on sadunomainen Aarresaari.

Vallisaari ja Kuninkaansaari avautuivat yleisölle virkistystä ja luontomatkailua varten keväällä 2016. Vallisaaren toiminnasta vastaa Metsähallituksen luontopalvelut.


Teksti: Riitta Salasto

Kuvat Jukka-Pekka Ronkainen / Metsähallitus (ylin ja alin kuva), Sanna Saastamoinen-Barrois, Katri Lehtola / Metsähallitus

Julkaistu juttusarjassa:
FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi ry
Lintulahdenkatu 10

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi!
Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.