Ympäristökasvatus-lehti 3/2020

PÄÄKIRJOITUS

Ympäristökasvatusta koronan varjossa

Millaisella mielellä me aloitamme tämän syksyn? Monella on varmasti päällimmäisenä epävarmuus tulevasta. Koko Suomi odottaa, miten koronavirus etenee ja millaisin rajoituksin voimme tätä syksyä suunnitella ja elää. Opettajia, kasvattajia ja muita lasten ja nuorten parissa työskenteleviä koronatilanteen kehittyminen mietityttää ja huolettaakin.

Lue koko pääkirjoitus →

Estetiikan tie luontosuhteen äärelle

Julkisuudessa ympäristöä ja sen tilaa lähestytään usein ongelmapuheen kautta. Ympäristö ja luonto määrittyvät riskialttiina, media korostaa kriisejä ja katastrofeja, ja yksittäisen ihmisen rooliksi jää kauhistua ja syyllistyä. Mitä jos keskiössä olisikin ihmisten luontainen tarve kokea ja tuntea luontoa?

Lue koko artikkeli → about Estetiikan tie luontosuhteen äärelle

Suuttumus ympäristökasvattajan voimavaraksi

Kevään ja kesän aikana suuttumus on ollut monin tavoin ilmassa. Monessa maassa on ilmennyt raivoa niitä päättäjiä kohtaan, jotka eivät reagoineet koronaviruksen uhkaan riittävän ajoissa. Paremminkin toimivissa maissa on kriisin aikana patoutunut ahdistusta ja turhautumista, jota sitten on purkautunut aina aika ajoin sosiaalisten sääntöjen rikkojiin, päättäjien epävarmuuteen tai aivan syyttömiin kohteisiin.

Lue koko artikkeli → about Suuttumus ympäristökasvattajan voimavaraksi

Etätehtävinä roskajuoksua ja hyönteishotelleja

Kevät 2020 oli poikkeuksellinen lähes kaikille Vihreä lippu -osallistujille. Olimme uteliaita kuulemaan, miten kouluissa on onnistuttu toteuttamaan Vihreä lippu -toimintaa etänä ja onko se ylipäätään ollut mahdollista. Tässä jutussa kaksi opettajaa kertoo omista ja koulunsa kokemuksista.

Lue koko artikkeli → about Etätehtävinä roskajuoksua ja hyönteishotelleja

Metsään retkelle ja oppimaan oppilaslähtöisesti

Kuinka tehdä metsäretkistä aidosti oppilaslähtöisiä? Kuinka osallistaa oppilaita luontokouluohjelman suunnitteluun? Suomen luontokeskus Haltian luontokoulu haki vastauksia näihin kysymyksiin toteuttamalla oppilaslähtöistä luontokouluohjelman suunnittelua. Prosessin lopputuloksena syntyi uusi oppilaslähtöinen Mun metsä -luntokouluohjelma 5.–6.-luokkalaisille sekä oppilaslähtöisen metsäretken ohjaajan materiaali ”Metsään retkelle ja oppimaan oppilaslähtöisesti!”.

Lue koko artikkeli → about Metsään retkelle ja oppimaan oppilaslähtöisesti

Pilvistä vai sininen taivas?

Kuusivuotiaat ovat maailman etevämpiä pilvibongareita, ja he ripustavatkin pari kumpupilveä piirustuksiinsa usein auringon lisäksi. Leonardo da Vinci kuvaili pilviä ”kappaleiksi vailla pintaa”, ja on helppo ymmärtää, mitä hän tarkoitti. Pilvet ovat utuisia ja pysyvät paikoillaan vain hetken. Korona-aikana on paljon liikuttu ulkona luonnossa ja katse on usein siirtynyt mielenkiintoisiin pilviin taivaalla.  Moni tuntee poutapilven ja ukkospilven. Tunnistatko cumuluspilven tai nimbostratuksen?

Lue koko artikkeli → about Pilvistä vai sininen taivas?

Nauti hiljaisuudesta

Pysähtyessäsi itsesi äärelle saavuttaen rauhantilan olet ekojoogi vailla vertaa. Suotko itsellesi päivittäin hetken olemiselle ja pysähtymiselle?

Lue koko artikkeli → about Nauti hiljaisuudesta

Savon ilmastosankarit lajittelivat puistokerhossa

Kierrätysasteen nostaminen on haaste koko Suomessa. Pohjois-Savon maakunnan kasvihuonekaasupäästöistä 3,4 prosenttia aiheutuu jätteiden käsittelystä. Jätteiden tehokkaampi kierrätys tukee ilmastotavoitteiden toteutumista ja edistää kiertotaloutta.

Lue koko artikkeli → about Savon ilmastosankarit lajittelivat puistokerhossa

Hyönteisruoka ja ruokakasvatus

Ruokakäyttöön kasvatetut hyönteiset ovat kypsennettynä turvallista ja terveellistä ravintoa sekasyöjälle. On kuitenkin hyvä muistaa, että hyönteiset voivat aiheuttaa allergisen reaktion henkilöille, jotka ovat allergisia äyriäisille, nilviäisille tai pölypunkeille. Ruokahyönteisiksi soveltuvat esimerkiksi kotisirkka (Acheta domesticus), jauhopukin (Tenebrio molitor) toukat ja mehiläisen (Apis mellifera) kuhnuritoukat. 

Lue koko artikkeli → about Hyönteisruoka ja ruokakasvatus

KATEGORIAT


AVAINSANAT


ARTIKKELIHAKU


FEE Suomi

Ympäristökasvatusjärjestö
FEE Suomi ry
Lintulahdenkatu 10

00500 Helsinki

+358 45 123 8419
toimisto@feesuomi.fi
Y-tunnus 1057125-3

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi!
Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.